Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 175
Τίτλος Εργαστήριο Εικαστικών και Ιστορία της Τέχνης
Ονοματεπώνυμο Χριστίνα Παπαδάκη, Τόνια Καφετζάκη
Συνεδρία Εργαστήριο Εικαστικών και Ιστορία της Τέχνης [ 16:00]
Αίθουσα 823
Ημερομηνία Thursday, 11 Oct 2018
Περίληψη

 

 

Το παρόν βιωματικό εργαστήριο είναι μία πρόταση διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης και των Εικαστικών στο Γυμνάσιο, προϊόν της εμπειρίας μας από την υλοποίησή της τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο σχολείο μας, στο πλαίσιο του απογευματινού ομίλου «Εικαστικό Εργαστήριο και Ιστορία της Τέχνης», που λειτουργεί υπό την ευθύνη των εισηγητριών. Πρόκειται για μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης, που παρουσιάζουν στους μαθητές την καλλιτεχνική δημιουργία των διαφόρων εποχών. Με ειδικά για τα μαθήματά μας παραγόμενο εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό (κείμενα και εικόνες), οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πλήθος έργων της κάθε ιστορικής περιόδου, τα κύρια χαρακτηριστικά τους και να κατανοήσουν τις ιστορικές-κοινωνικές προϋποθέσεις της δημιουργίας τους. Ολοκληρώνοντας τη διδασκαλία κάθε ενότητας, οι μαθητές παράγουν τα δικά τους έργα, εμπνεόμενοι (à la manière) από την κάθε περίοδο. Στόχος μας η εξοικείωσή τους με την τέχνη, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, και εντέλει η δημιουργία της δικής τους, μαθητικής «πινακοθήκης» έργων, σε άμεση ή έμμεση συνομιλία με την τέχνη της κάθε εποχής. Για τη σημερινή παρουσίαση, επιλέξαμε τη διδασκαλία του Κυβισμού, παρουσιάζοντας ένα ενδεικτικό «μάθημα», με μαθητές τους συναδέλφους-μέλη του εργαστηρίου, προκειμένου να τους παρουσιάσουμε τη δουλειά μας και να έχουμε την αντίστοιχη ανατροφοδότηση με τη δική τους ανταπόκριση.

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Χριστίνα Παπαδάκη, πήρε το Πτυχίο της  από την Ανωτάτη   Σχολή   Καλών   Τεχνών της Αθήνας στο Τμ. Ζωγραφικής, Εργαστήριο του Καθ. Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη, το 1993. Από το 2003 είναι Διπλωματούχος του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην  Κατεύθυνση «Σχεδιασμός  - Χώρος – Πολιτισμός». Το 2012 η Περίληψη της Διπλωματικής της Εργασίας με θέμα: «Διερεύνηση της Υφής στα Έργα Ζωγραφικής», δημοσιεύτηκε στο 2ο Τεύχος,  της Περιοδικής Έκδοσης, «Έρευνα στην Αρχιτεκτονική» του ΔΠΜΣ «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου», Κατεύθυνση: «Σχεδιασμός - Χώρος – Πολιτισμός», Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.- Εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Το 2014-15 εκπόνησε για το ΙΕΠ τον «Οδηγό για τον Εκπαιδευτικό» για το Ελεύθερο Σχέδιο, για την Β’ και Γ’ Λυκείου, στο πλαίσιο του προγράμματος: «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών», Υποέργο 9 : «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Γενικού Λυκείου, Μουσικών και Καλλιτεχνικών Λυκείων», Δράση: Εκπόνηση Οδηγών για τον Εκπαιδευτικό, για το Γενικό Λύκειο, Ε.9.3. Ειδικοί Επιστήμονες εκπόνησης των Οδηγών για το Γενικό Λύκειο).

                Εργάζεται ως Καθηγήτρια Εικαστικών τα τελευταία 23 χρόνια, στην ιδιωτική και την δημόσια εκπαίδευση, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια. Παράλληλα υπήρξε επί 8 χρόνια καθηγήτρια στο Τμ. Ενηλίκων του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Δήμου Δάφνης, ενώ επί 2 χρόνια ήταν και η υπεύθυνη του εργαστηρίου. Από το 2014 διδάσκει στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

                Εκτός από την πραγματοποίηση ατομικής έκθεσης, έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έχει λάβει μέρος σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ως φοιτήτρια και ως καθηγήτρια.

 

 ΤΟΝΙΑΣ ΚΑΦΕΤΖΑΚΗ

Η Τόνια Καφετζάκη είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών (1989). Έλαβε µεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne (1991). Απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1999).  Η διατριβή της εκδόθηκε με τον τίτλο Προσφυγιά και Λογοτεχνία. Εικόνες του Μικρασιάτη πρόσφυγα στη μεσοπολεμική πεζογραφία (Πορεία 2003). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της και οι δηµοσιεύσεις της (άρθρα σε  επιστηµονικά περιοδικά και εισηγήσεις σε επιστηµονικά συνέδρια) αφορούν στη σχέση ιστορίας και λογοτεχνίας. Το 2012 εκδόθηκε το βιβλίο της (σε συνεργασία με τον Θανάση Γιοχάλα),  Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία από τον εκδοτικό οίκο της «Εστίας». Έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους σε μεταφράσεις έργων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, έχει εργαστεί ως ιστορικός σε δημόσιους και ιδιωτικούς ερευνητικούς φορείς, και ως καθηγήτρια σε ιδιωτικά σχολεία. Από το 1999 υπηρετεί στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2005 εργάζεται στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

 

 

Διάρκεια 120'
Τέχνη Εικαστικά