Εργαστήριο: βιωματικές δράσεις

Διαθεσιμότητα: απομένουν λίγες θέσεις

Εμφάνιση
id 203
Τίτλος Με το ψαλίδι.... μαθαίνω πολλά!
Ονοματεπώνυμο Έλενα Κασιμάτη
Συνεδρία Τα εικαστικά ως μέσο αγωγής [εργαστήρια] [ 15:30]
Αίθουσα 628
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Στόχοι του εργαστηρίου η αντίληψη του κενού και του γεμάτου χώρου μέσα από την χαρτοκοπτική τεχνική με αφορμή τα κολλάζ του Ματίζ.

Ειδικότερα δια μέσω των  διαδρομών της χαρτοκοπτικής οι συμμετέχοντες, εκτός από κινητικές δεξιότητες αναγνωρίζουν και άλλα δομικά στοιχεία όπως η γραμμή, η φόρμα, το σχήμα κτλ. Μέσα από τα κοψίματα αναγνωρίζονται τα κενά και τα γεμάτα σύνολα τα οποία μας δίνουν νέες, κενές και γεμάτες φόρμες που θα γίνουν αφορμές για άλλες εργασίες μέχρι και τα Ιαπωνικά νόταν. Με το ψαλίδι θα κοπούνε σχήματα διάφορα και θα κολληθούνε σε νέα χαρτιά δημιουργώντας συνθέσεις με κύριο υλικό το χαρτί. Ο τρόπος που θα κοπούνε τα χαρτιά και θα τοποθετηθούνε στο χαρτί μπορούν να δώσουν αφορμή για ερμηνείες συμμετρίας αλλά και πιο αφηρημένες έννοιες. Στην αρχή τα θέματα των σχημάτων θα είναι ελεύθερα έπειτα πιο γεωμετρικά και θα παρουσιάζονται με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από τα ίδια τα χαρτόνια.

Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν στην χαρτοκοπτική προσπαθώντας να κόψουν και να συνθέσουν με την φαντασία τους νέες φόρμες, νέες δομές και νέα σχήματα. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν τα Notan, με την δημιουργία θετικού και αρνητικού χώρου.

Βιογραφικό Σημείωμα

2015-2017: Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στο ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής-Αισθητική Αγωγή Θεωρία και Δράσεις» του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ.

με βαθμό «Άριστα»

Διπλωματική εργασία: «Η Τέχνη και ο Πολιτισμός ως εργαλεία σύνδεσης των μαθημάτων στην Εκπαίδευση».

1999-2004: Κάτοχος Πτυχίου. της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών

Κατεύθυνση Ζωγραφικής, 5ο εργαστήριο ζωγραφικής Γ. Γκολφίνου.

Με βαθμό «Λίαν Καλώς»

Παρακολούθηση μαθήματος επιλογής 2001-2002: Σκηνογραφία-Ενδυματολογία με την Καθ.  Ι. Μανωλεδάκη στο  τμήμα Θεάτρου  Α.Π.Θ.

  1997: Απόφοιτη του 14ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Με βαθμό «Πολύ καλά»

Μόνιμη Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ08  (Α.Σ.Ε.Π. 2006, ΦΕΚ681/31-8-2007).                                           

Δασκάλα Ζωγραφικής στο τμήμα ενηλίκων και στο παιδικό τμήμα του Βαφοπουλείου Πνευματικού κέντρου Θεσσαλονίκης.        

Εκπαιδεύτρια στο Ιδιωτικό ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης στο εργαστηριακό μάθημα του Ελεύθερου Σχεδίου στην ειδικότητα της Γραφιστικής.           

Εκπαιδεύτρια στο 2οΙΕΚ Θεσσαλονίκης.                        

  • Στο εργαστηριακό μάθημα του Ελεύθερου Σχεδίου, στην ειδικότητα Ενδυματολογίας & Σχεδίασης Μόδας.
  • Στο εβδομαδιαίο σεμινάριο Καλλιτεχνικής Παιδείας του μαθήματος των Εικαστικών Τεχνών στην ειδικότητα της Προσχολικής Αγωγής.
  • Στο εργαστηριακό μάθημα του Ελεύθερου Σχεδίου, στην ειδικότητα Ενδυματολογίας & Σχεδίασης Μόδας

Ωρομίσθια εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.                                                      

  • . Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της Δ/νσης Α/θμμιας Κιλκίς.
  • Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της Δ/νσης Α/θμιας Δ. Θεσσαλονίκης.

Δασκάλα ζωγραφικής στα  τμήματα του Δήμου Τριανδρίας.

Εκπαιδεύτρια στο Πολιτιστικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης στο θεωρητικό μάθημα Ελεύθερου Σχεδίου στην ειδικότητα του Χειροποίητου Κοσμήματος.                                                                                    

Εκπαιδεύτρια στο ΙΕΚ Τριανδρίας, στο μάθημα Πρακτική Χρώματος στους Τεχνικούς Διακόσμησης. Καθηγήτρια σχεδίου και ζωγραφικής, στο τμήμα προετοιμασίας για την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο ελευθέρων σπουδών Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών “το εργαστήρι”. 

Ξένες Γλώσσες: Αγγικά και Γαλλικά, Η/Υ

Δημοσιεύσεις: 2018: Πρακτικά του 5ου Συνεδρίου: Νέος Παιδαγωγός / Ίδρυμα Ευγενίδου Αθήνα, 28 και 29 Απριλίου 2018. http://users.sch.gr/synedrio/praktika.html Σελ. 3080, 5o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη Διδακτική Πράξη»"Τεχνολογίες, Τέχνες & Πολιτισμός στην Εκπαίδευση". 27,28 και 29 Απριλίου2018, Εύοσμος Θεσσαλονίκη. https://5syn-thess2018.ekped.gr/2018progr/index.html. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Αναζητώντας την καινοτομία, την τέχνη, τη δημιουργικότητα» http://ekedisyconference.weebly.com/pirhoomicrongammarhoalphamumualpha.html

Εκθέσεις-Σεμινάρια: πολλές ομαδικές συμμετοχές σε εκθέσεις ζωγραφικής και σε ημερίδες και συνέδρια.

Διάρκεια 45'
Τέχνη Εικαστικά