Εργαστήριο: βιωματικές δράσεις

Εμφάνιση
id 203
Τίτλος Με το ψαλίδι.... μαθαίνω πολλά!
Ονοματεπώνυμο Έλενα Κασιμάτη
Συνεδρία Τα εικαστικά ως μέσο αγωγής [εργαστήρια] [ 15:30]
Αίθουσα 628
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Ο Matisse ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα, του οποίου οι  καινοτομίες επηρέασαν και τις επόμενες γενιές. Ίσως να είναι και ο καλλιτέχνης που έδωσε τις ρίζες του στην λεγόμενη ποπ αρτ του Warhol και στη μοντέρνα τέχνη που ακολούθησε. Ένας καλλιτέχνης που έδειξε ιδιαίτερη αδυναμία στο ανθρώπινο σώμα και ειδικότερα της γυναικείας φιγούρας. Πρόσθεσε το φως και την δύναμη στο χρώμα και  δημιούργησε τη δική του εικαστική γλώσσα με στοιχεία που με γοητεύουν ως καλλιτέχνη.Μας δίνει ως άνθρωπος και ένα μάθημα και για την δύναμη ψυχής  που μπορεί ή οφείλει  να βρίσκει ο καθένας μας  μπροστά σε όλα τα εμπόδια που θα συναντήσει…

Παιδαγωγικά το έργο του προσεγγίζετε από πολλές πλευρές διότι ασχολήθηκε με πάρα πολλά είδη, τα χρώματα του  είναι ζωηρά και τα παιδιά τα λατρεύουνε. Τα  θέματα του μπορούν να συνδυαστούν και διαθεματικά με άλλα γνωστικά μαθήματα σε μεγαλύτερες τάξεις. Στόχοι του εργαστηρίου η αντίληψη του κενού και του γεμάτου χώρου μέσα από την χαρτοκοπτική τεχνική με αφορμή τα κολλάζ του Ματίζ.Ειδικότερα δια μέσω των  διαδρομών της χαρτοκοπτικής οι συμμετέχοντες, εκτός από κινητικές δεξιότητες αναγνωρίζουν και άλλα δομικά στοιχεία όπως η γραμμή, η φόρμα, το σχήμα κτλ. και καταλήγουμε στα Νόταν.

Βιογραφικό Σημείωμα

2015-2017: Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στο ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής-Αισθητική Αγωγή Θεωρία και Δράσεις» του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ.

με βαθμό «Άριστα»

Διπλωματική εργασία: «Η Τέχνη και ο Πολιτισμός ως εργαλεία σύνδεσης των μαθημάτων στην Εκπαίδευση».

1999-2004: Κάτοχος Πτυχίου. της σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών

Κατεύθυνση Ζωγραφικής, 5ο εργαστήριο ζωγραφικής Γ. Γκολφίνου.

Με βαθμό «Λίαν Καλώς»

Παρακολούθηση μαθήματος επιλογής 2001-2002: Σκηνογραφία-Ενδυματολογία με την Καθ.  Ι. Μανωλεδάκη στο  τμήμα Θεάτρου  Α.Π.Θ.

  1997: Απόφοιτη του 14ου Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Με βαθμό «Πολύ καλά»

Μόνιμη Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ08  (Α.Σ.Ε.Π. 2006, ΦΕΚ681/31-8-2007).                                           

Δασκάλα Ζωγραφικής στο τμήμα ενηλίκων και στο παιδικό τμήμα του Βαφοπουλείου Πνευματικού κέντρου Θεσσαλονίκης.        

Εκπαιδεύτρια στο Ιδιωτικό ΙΕΚ ΑΚΜΗ Θεσσαλονίκης στο εργαστηριακό μάθημα του Ελεύθερου Σχεδίου στην ειδικότητα της Γραφιστικής.           

Εκπαιδεύτρια στο 2οΙΕΚ Θεσσαλονίκης.                        

  • Στο εργαστηριακό μάθημα του Ελεύθερου Σχεδίου, στην ειδικότητα Ενδυματολογίας & Σχεδίασης Μόδας.
  • Στο εβδομαδιαίο σεμινάριο Καλλιτεχνικής Παιδείας του μαθήματος των Εικαστικών Τεχνών στην ειδικότητα της Προσχολικής Αγωγής.
  • Στο εργαστηριακό μάθημα του Ελεύθερου Σχεδίου, στην ειδικότητα Ενδυματολογίας & Σχεδίασης Μόδας

Ωρομίσθια εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.                                                      

  • . Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της Δ/νσης Α/θμμιας Κιλκίς.
  • Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της Δ/νσης Α/θμιας Δ. Θεσσαλονίκης.

Δασκάλα ζωγραφικής στα  τμήματα του Δήμου Τριανδρίας.

Εκπαιδεύτρια στο Πολιτιστικό ΙΕΚ Θεσσαλονίκης στο θεωρητικό μάθημα Ελεύθερου Σχεδίου στην ειδικότητα του Χειροποίητου Κοσμήματος.                                                                                    

Εκπαιδεύτρια στο ΙΕΚ Τριανδρίας, στο μάθημα Πρακτική Χρώματος στους Τεχνικούς Διακόσμησης. Καθηγήτρια σχεδίου και ζωγραφικής, στο τμήμα προετοιμασίας για την εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο ελευθέρων σπουδών Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών “το εργαστήρι”. 

Ξένες Γλώσσες: Αγγικά και Γαλλικά, Η/Υ

Δημοσιεύσεις: 2018: Πρακτικά του 5ου Συνεδρίου: Νέος Παιδαγωγός / Ίδρυμα Ευγενίδου Αθήνα, 28 και 29 Απριλίου 2018. http://users.sch.gr/synedrio/praktika.html Σελ. 3080, 5o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στη Διδακτική Πράξη»"Τεχνολογίες, Τέχνες & Πολιτισμός στην Εκπαίδευση". 27,28 και 29 Απριλίου2018, Εύοσμος Θεσσαλονίκη. https://5syn-thess2018.ekped.gr/2018progr/index.html. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Αναζητώντας την καινοτομία, την τέχνη, τη δημιουργικότητα» http://ekedisyconference.weebly.com/pirhoomicrongammarhoalphamumualpha.html

Εκθέσεις-Σεμινάρια: πολλές ομαδικές συμμετοχές σε εκθέσεις ζωγραφικής και σε ημερίδες και συνέδρια.

Διάρκεια 90''
Τέχνη Εικαστικά