Εργαστήριο: βιωματικές δράσεις

Εμφάνιση
id 25
Τίτλος Παιδαγωγικοί Φάκελοι / Οδηγοί Μελέτης Ταινιών: Παιδεία στα Μέσα και αισθητική απόλαυση
Ονοματεπώνυμο Δημήτρης Σπύρου
Συνεδρία Παιδεία στα Μέσα και αισθητική απόλαυση [εργαστήριο] [ 12:00]
Αίθουσα 628
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Στο εργαστήριο, θα γίνει παρουσίαση των Φακέλων; 1. Λόλα, ένα μπιζέλι για σπίτι (Μυθοπλασία μεγάλου μήκους) 2. Ο Μίνι και οι κλέφτες του μελιού (animation μεγάλου μήκους). 3. Η ορχήστρα της ανακύκλωσης , μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος (ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους)

Διαδικασία:

  1. Θα γίνεται προβολή του τρέιλερ της ταινίας και σύντομη περιγραφή της υπόθεσης.
  2. Θα γίνεται παρουσίαση (πάουερ πόιντ) των ενοτήτων του κάθε φακέλου καθώς και των προτεινόμενων εργασιών και των φύλων εργασίας για τους μαθητές.
  3. Ερωτήσεις – απαντήσεις
  4. Συζήτηση

Στη συνέχεια θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία «Τραγούδα» (Βραβείο Όσκαρ 2016 και οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα κληθούν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για εκπαιδευτικές δράσεις στη σχολική τάξη, καθώς και να δημιουργήσουν φύλλα εργασίας για τους μαθητές. Σημειώνεται ότι η ταινία «Τραγούδα!»  απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, επομένως οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προτείνουν διαφορετικές δράσεις στη σχολική τάξη και φύλλα εργασίας, για την κάθε ηλικιακή κατηγορία.

Έτσι, μέσα από την ομαδική εργασία θα δημιουργηθεί ο Παιδαγωγικός Φάκελος / Οδηγός Μελέτης της ταινίας «Τραγούδα!».

 

Διάρκεια 90'
Τέχνη Κινηματογράφος
Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1954 στα Διάσελλα Ολυμπίας. Σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο. Αρχικά εργάστηκε ως ηθοποιός αλλά σύντομα στράφηκε στον κινηματογράφο. Το 1985 δημιούργησε την εταιρία παραγωγής ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ με την οποία έκανε ανεξάρτητες παραγωγές. Το 1992 δημιούργησε με μια ομάδα συνεργατών του τη «Δημιουργική Ομάδα για την Ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασης των Νέων Ανθρώπων: Νεανικό Πλάνο», η οποία το 1997 απέκτησε τη νομική μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Το 1997, σε συνεργασία με την Τ.Α. Ηλείας, δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι ως σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής.  

Παράλληλα ασχολείται με το γράψιμο. Το 1981 πήρε το 1ο Βραβείο για ποιητές κάτω των 35 ετών (Κριτική επιτροπή: Νικηφόρος Βρεττάκος, Γιάννης Ρίτσος, Τάκης Σινόπουλος).

Επιλεκτική φιλμογραφία και βιβλιογραφία:

«Ερμηνεία», ταινία μικρού μήκους 1986, Κρατικό βραβείο ΥΠΠΟ.

«Ο Ψύλλος», ταινία μεγάλου μήκους 1990, Έξη διεθνή βραβεία, Κρατικό βραβείο ΥΠΠΟ, εθνική υποψηφιότητα στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

«Η μαυρομάτα», ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, 1996

«Όνειρο σε άσπρο φόντο», ταινία μεγάλου μήκους, 1997

ΒΙΒΛΙΑ.

«Υποχρεωτική έξοδος εκ της οδού Τοσίτσα», Ποίηση 1981

«Ο Ψύλλος», μυθιστόρημα, 1993

«Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό», Μελέτη 2002

«Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο», μυθιστόρημα για εφήβους 2012 (μικρή λίστα κρατικών βραβείων και βραβείων περιοδικού «Διαβάζω».  Μεταφέρθηκε στο Θέατρο την περίοδο 2017 -2018 από τη θεατρική ομάδα «Μυθωδία».