Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 26
Τίτλος ΙΕΠ: ψηφιακό animaton ως εργαλείο μάθησης
Ονοματεπώνυμο Κώστας Κατράκης, Δημήτρης Σπύρου
Συνεδρία Ψηφιακή και ζωντανή καλλιτεχνική δημιουργία στο σχολείο [εργαστήρια] [ 16:00]
Αίθουσα 628
Ημερομηνία Friday, 12 Oct 2018
Περίληψη

- Προβολή βίντεο διάρκειας 7 λεπτών από το εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΙΕΠ

- Σύντομη παρουσίαση διαφόρων ειδών ανιμέισον με προβολή μικρού μήκους ταινιών

- Σύντομη εισήγηση για τρόπους αξιοποίησης του ανιμέισον στην τάξη

- Ενημέρωση για προγράμματα δημιουργίας animation ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων

- Ερωτήσεις /Απαντήσεις / Συζήτηση

Διάρκεια 45'
Τέχνη Κινηματογράφος
Βιογραφικό Σημείωμα

Κώστας Κατράκης

Ο Κώστας Κατράκης γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε γραφιστικές τέχνες.

Από το 1992 ως το 2007 συνεργάστηκε με τις εταιρείες LEBO και Pictus στη δημιουργία διαφημιστικών spot για την τηλεόραση και τα πολυμέσα.

Από το 2002 ως το 2007 συνεργάστηκε  με το Ίδρυμα Ευγενίδη και δημιoύργησε σειρά τρισδιάστατων ταινιών animation για το ψηφιακό Πλανητάριο της Αθήνας.

Από το 2008 ως σήμερα είναι υπεύθυνος στο Δήμο Αθηναίων, για την δημιoυργία ψηφιακού οπτικοακουστικού υλικού και 3D animation.

Το 2005 σε συμπαραγωγή με το Ε.Κ.Κ. δημιoύργησε την τρισδιάστατη μικρού μήκους ταινία «Φανταξιά» η (Κλερμόν Φεράν, Φεστιβάλ Δράμας κ.α. Φεστιβάλ). Βραβεύτηκε από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, με το «Βραβείο Καλύτερου animation για το παιδικό και νεανικό κοινό». Προβλήθηκε από την ΕΤ1.

Το 2006, ταινία animation  “Ο κύκλος της εξέλιξης”.

Το 2008 σε συμπαραγωγή με το ΕΚΚ δημιούργησε  την 3D animation ταινία “ Steps”. (ειδική μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας).

Το 2008, δημιούργησε την εκπαιδευτική ταινία  “Δήμος-Ο κόσμος του Animation”, παραγωγής του Δήμου Αθηναίων, η οποία πήρε το βραβείο Νέων Τεχνολογιών από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.

Παράλληλα, ως συνεργάτης του Νεανικού Πλάνου, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια animation για παιδιά, νέους κι εκπαιδευτικούς. Επί ένδεκα συνεχή χρόνια είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου Zizanimation του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

 

 

 

Δημήτρης Σπύρου

Ο Δημήτρης Σπύρου γεννήθηκε το 1954 στα Διάσελλα Ολυμπίας. Σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο. Αρχικά εργάστηκε ως ηθοποιός αλλά σύντομα στράφηκε στον κινηματογράφο. Το 1985 δημιούργησε την εταιρία παραγωγής ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ με την οποία έκανε ανεξάρτητες παραγωγές. Το 1992 δημιούργησε με μια ομάδα  συνεργατών του τη «Δημιουργική Ομάδα για την Ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασης των Νέων Ανθρώπων: Νεανικό Πλάνο», η οποία το 1997 απέκτησε τη νομική μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας. Το 1997, σε συνεργασία με την Τ.Α. Ηλείας, δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι ως σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής. 

Παράλληλα ασχολείται με το γράψιμο. Το 1981 πήρε το 1ο Βραβείο για ποιητές κάτω των 35 ετών (Κριτική επιτροπή: Νικηφόρος Βρεττάκος, Γιάννης Ρίτσος, Τάκης Σινόπουλος).

Επιλεκτική φιλμογραφία και βιβλιογραφία:

«Ερμηνεία», ταινία μικρού μήκους 1986, Κρατικό βραβείο ΥΠΠΟ.

«Ο Ψύλλος», ταινία μεγάλου μήκους 1990, Έξη διεθνή βραβεία, Κρατικό βραβείο ΥΠΠΟ, εθνική υποψηφιότητα στα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

«Η μαυρομάτα», ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, 1996

«Όνειρο σε άσπρο φόντο», ταινία μεγάλου μήκους, 1997

ΒΙΒΛΙΑ.

«Υποχρεωτική έξοδος εκ της οδού Τοσίτσα», Ποίηση 1981

«Ο Ψύλλος», μυθιστόρημα, 1993

«Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό», Μελέτη 2002

«Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο», μυθιστόρημα για εφήβους 2012 (μικρή λίστα κρατικών βραβείων και βραβείων περιοδικού «Διαβάζω».  Μεταφέρθηκε στο Θέατρο την περίοδο 2017 -2018 από τη θεατρική ομάδα «Μυθωδία».