Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 319
Τίτλος Διασχολικές Συνεργασίες: Β΄ Δημοτικού – Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης. Όλος ο χρόνος γιορτή
Ονοματεπώνυμο Αγγελική Κωνσταντακοπούλου, Στέλιος Κατσιάνης, Μαρία Θεοφανίδου, Κωνσταντίνα Κυριαζή, Ρένα Αβαγιανού, Φανή Τσιαμπάση
Συνεδρία Συνεργασίες σχολείων [εργαστήριο] [ 18:00]
Αίθουσα Aula
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Στο πλαίσιο της παρουσίασης «καλών πρακτικών» στην ενσωμάτωση των Τεχνών στην Εκπ/ση, θα παρουσιαστεί η διασχολική συνεργασία μιας Β΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου του κέντρου της Αθήνας με ένα μαθητικό παραδοσιακό μουσικό σύνολο του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Παλλήνης, κατά την οποία δημιουργήθηκαν και υλοποιήθηκαν  4 πολιτιστικά πρότζεκτ στη διάρκεια 3 ετών.

Στο α΄ μέρος θα γίνει αναφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η συνεργασία, τη στοχοθεσία της και τους τρόπους υλοποίησής της και θα περιγραφεί αναλυτικά ένα από τα συνεργατικά πολιτιστικά - διαθεματικά προγράμματα που «έτρεξαν» και τα δυο τμήματα, όλη την σχολική χρονιά 2016-17, με τίτλο «Όλος ο χρόνος γιορτή».

Με βασικούς άξονες τη Γλώσσα και τη Μουσική οι μαθητές των δυο τμημάτων διδάχτηκαν παραδοσιακά  ελληνικά τραγούδια που σχετίζονταν με έννοιες του Χρόνου (μέτρηση, έμβια ανάπτυξη, γιορτές, εθιμικά δρώμενα κλπ) και του Γλεντιού, ως κοινωνικής πρακτικής των γιορτών στον κύκλο του χρόνου.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου, στο πλαίσιο του παραδοσιακού συνόλου μουσικής στο οποίο συμμετείχαν, διδάχτηκαν από τους επιβλέποντες καθηγητές παραδοσιακών οργάνων τις ιστορίες και τις μουσικές των τραγουδιών που επιλέχτηκαν.

Οι μαθητές του Δημοτικού συμμετείχαν στο πρόγραμμα με τη διδασκαλία τραγουδίσματος, χορού και κινήσεων των ίδιων τραγουδιών, ενώ το πρόγραμμα διαχεόταν ταυτοχρόνως στα μαθήματα των Εικαστικών και της Λογοτεχνίας από δασκάλους ειδικοτήτων, αλλά και Γλώσσας, Μαθηματικών, Μελέτης Περιβάλλοντος και Μουσικής από την υπεύθυνη δασκάλα του τμήματος.

Στη διάρκεια της χρονιάς τα δυο σχολεία συνέπραξαν σε δυο παρουσίασεις, τα Χριστούγεννα με παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα και στο τέλος της χρονιάς σε ένα «Πανηγύρι», στο οποίο ενεπλάκησαν όλα τα παραδοσιακά σύνολα του Μουσικού Σχολείου, η Α΄ τάξη του Δημοτικού και οι γονείς των δυο σχολείων.

Σκοπός της παρουσίασης είναι η διάχυση μιας τέτοιας δράσης, η οποία στον απολογισμό της είχε μόνον θετικά πρόσημα για όλους τους συμμετέχοντες, καίτοι, τα πρακτικά προβλήματα μιας διασχολικής συνεργασίας είναι δυσανάλογα πολλά.

Στο β΄ μέρος θα παρουσιαστεί μέρος του προγράμματος με τη συμμετοχή των μαθητών του Δημοτικού και της μαθητικής ορχήστρας του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου.

Η παρουσίαση απευθύνεται σε φοιτητές Παιδαγωγικών, Μουσικών και Καλλιτεχνικών τμημάτων, όπως και σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς αντίστοιχων ειδικοτήτων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπ/σης, οι οποίοι θα μπορούν στο τέλος της να υποβάλλουν ερωτήσεις για να διεξαχθεί συζήτηση πάνω στη θεματική της.

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Αγγελική Κωνσταντακοπούλου γεννήθηκε  στην Αθήνα, όπου διαμένει και εργάζεται ως δασκάλα Γενικής Αγωγής στην δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπ/ση και μουσικός. Είναι πτυχιούχος κλασικής κιθάρας (τάξη Κώστα Γρηγορέα). , κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του ΤΕΕΑΠΗ Παν/ μιου Πατρών με ειδίκευση στον «Λόγο, Τέχνη και Πολιτισμό στην Εκπ/ση» και η έρευνά της αφορούσε στη θέση και το ρόλο του τραγουδιού στα σχολικά εγχειρίδια της Α΄ και Β΄ Δημοτικού. Είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Η διδακτορική της διατριβή μελετά τις επιδράσεις εκπαιδευτικού προγράμματος με Ποιήματα και Τραγούδια στην διδασκαλία Πρώτης Ανάγνωσης στην Α΄ Δημοτικού. Τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην ενσωμάτωση της Μουσικής και των άλλων Τεχνών στην Εκπαίδευση.

Ο Στέλιος Κατσιάνης γεννήθηκε στα ∆ολιανά Αρκαδίας, όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Κατάγεται από οικογένεια παραδοσιακών µουσικών και είχε πρώτο δάσκαλο τον πατέρα του. Φοίτησε στη σχολή του Συλλόγου προς διάδοσιν της Ελληνικής Μουσικής  του Σίµωνα Καρά και ήταν µέλος της ορχήστρας του Συλλόγου, παίζοντας ούτι, πολίτικο λαούτο και ταµπουρά. Σπούδασε Θεωρία της Ευρωπαϊκής Μουσικής και Βυζαντινή Μουσική.

Εργάζεται ως καθηγητής ταµπουρά και λαούτου στο Πειραµατικό Μουσικό Γυµνάσιο-Λύκειο Παλλήνης από το 1989. Συμμετείχε στην ομάδα αξιολόγησης των Προγραμμάτων Σπουδών των Μουσικών Σχολείων για τον Ταμπουρά, την Παραδοσιακή Μουσική και τα Μουσικά Σύνολα και στη συγγραφική ομάδα του εγχειριδίου εκμάθησης ταµπουρά.

Είναι µόνιµος συνεργάτης του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής στις συναυλίες και τις ηχογραφήσεις του και συµµετέχει ως μουσικός σε μουσικά σχήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με δίσκους και συναυλίες. Είναι μουσικός παραγωγός τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Δημιούργησε και διεύθυνε την παραδοσιακή ορχήστρας «Θρία» του Δήµου Ασπροπύργου, ενώ συµµετείχε ως σολίστ στη δισκογραφική σειρά «Ελληνικά παραδοσιακά όργανα» και «Έλληνες Ακρίτες» (FmRecords) και σε συναυλία του Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τους Έλληνες δεξιοτέχνες του λαούτου.

Η Μαρία Θεοφανίδη γνώρισε τον κόσμο της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής από τους Χρίστο και Γιάννη Τσιαμούλη. Δάσκαλός της στο πολίτικο λαούτο ήταν ο Περικλής Παπαπετρόπουλος, ενώ παρακολούθησε κύκλους μαθημάτων με θέμα ‘’Τα μακάμια της Κωνσταντινούπολης’’ με τον Χάρη Λαμπράκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη βυζαντινή μουσική με τον Γιάννη Αρβανίτη. Είναι διπλωματούχος κλασσικής κιθάρας (τάξη Νότη Μαυρουδή) και πτυχιούχος της Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το  1996 διδάσκει ταμπουρά και πολίτικο λαούτο στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης.

Έχει λάβει μέρος στις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής. Ήταν μέλος της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής ‘’Θρια’’ και το 2012 πήρε μέρος ως σολίστ  στην συναυλία του Μεγάρου Μουσικής για τους Έλληνες δεξιοτέχνες του λαούτου.

Η Ρένα Αβαγιανού γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας στο εργαστήριο του Δ. Κοκκινίδη και χαρακτική στο εργαστήριο του Γ. Μήλιου. Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.

Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2011 διακρίθηκε με βραβείο Ζωγραφικής στον διαγωνισμό εικαστικών του Φεστιβάλ των δύο κόσμων στο Σπολέτο στην Ιταλία. Έργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για το καλλιτεχνικό έργο της υπάρχει λήμμα στο Διεθνές Λεξικό Καλλιτεχνών (International Dictionary of Artists 2011, World Wide Art Books). ‘Έχει συμμετάσχει με εισήγηση στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ι.Ε.Π. και  η Στέγη γραμμάτων και Τεχνών το 2015: «Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο σχολείο του 21ου αι»,

Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας και ως βιομηχανικός σχεδιαστής και δίδαξε ως εικαστικός σε Ι.Ε.Κ. Από το 2000 διδάσκει μαθήματα Εικαστικών στην δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και από το 2016 υπηρετεί στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Κωνσταντίνα Κυριαζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, όπου αναπτύχθηκε το ενδιαφέρον της για το Παραδοσιακό βιολί. Σπουδές Κλασικού βιολιού ξεκίνησε στο Εθνικό Ωδείο με τον Γιάννη Ζευγώλη και πήρε το Δίπλωμά της.στην τάξη του Παντελή Δεσποτίδη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών Κρήτης, ασχολήθηκε με την μουσική καταγραφή. Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής με δασκάλους τον Βασίλη Μπαραμπούτη και Ιωάννη Αρβανίτη και έχει τίτλους στα Ανώτερα Θεωρητικά Ευρωπαϊκής Μουσικής με τον Κουντζαγιώτη Φώτη. Διδάσκει βιολί από το 2002 στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης.

Από το 2011 συμμετέχει ενεργά στην εξέλιξη του σχολικού παραδοσιακού μουσικού συνόλου «Προσήλιον». Ως βιολίστρια έχει συνεργαστεί με πολλά χορευτικά συγκροτήματα το (Λύκειο Ελληνίδων Αθήνας, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών),  καθώς και με καλλιτέχνες από την ελληνική Παραδοσιακή, Έντεχνη και Ροκ μουσική σκηνή. Δισκογραφικά έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών, με το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής και με άλλους καλλιτέχνες. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές και προσεχώς αναμένεται η έκδοση της τρίτης.

Η Φανή Τσιαμπάση γεννήθηκε στα Δολιανά Αρκαδίας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α., ενώ μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Ludwigsburg Γερμανίας. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και το 2012 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα κύρια επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πεδίο της θεωρίας και διδακτικής της Λογοτεχνίας. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια και έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και Πρακτικά Συνεδρίων.

Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και έχει υπηρετήσει ως δασκάλα σε σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας και σε Τμήματα Μητρικής Γλώσσας της Γερμανίας, ενώ τα τελευταία χρόνια, ως διευθύντρια, σε Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας

Διάρκεια 45'
Τέχνη Μουσική Εικαστικά