Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 33
Τίτλος ΙΕΠ: Η αταξία του παιχνιδιού μέσα στην τάξη.
Ονοματεπώνυμο Πωλίνα Κρεμαστά, Εύη Ψάλτου
Συνεδρία Εικαστικά και νέες διδακτικές εφαρμογές [εργαστήρια] [ 09:30]
Αίθουσα 628
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Το εργαστήριο που μοιραστήκαμε σε δασκάλους Πρωτοβάθμιας, μετά από πρόσκληση του ΙΕΠ, βασίστηκε στις γνώσεις και τα εργαλεία που έχει αποκτήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Σκυτάλη μέσα από την πορεία του και τη συνεργασία με χορευτές, χορογράφους, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς της τέχνης και μαθητές Δημόσιων Δημοτικών σχολείων. Η ουσία του εργαστηρίου βρισκόταν στην ανταλλαγή γνώσεων, στο μοίρασμα εργαλείων και εμπειρίας και στον ανοιχτό διάλογο. Μέσα από τον σύγχρονο χορό και τον αυτοσχεδιασμό χρησιμοποιήσαμε κινητικά παιχνίδια που έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας, της ομαδικότητας και που ταυτόχρονα δίνουν την αφορμή για να αναδυθούν και να γίνουν συνειδητά βασικά συστατικά της τέχνης του χορού, όπως ο χώρος, ο ρυθμός, οι ποιότητες της κίνησης.

 

Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που μας απασχολούν είναι: Δεδομένου ότι η κατανόηση και η μάθηση γίνονται με ουσιαστικότερο τρόπο μέσα από μία βιωματική διαδικασία, πώς μπορώ να εντάξω στο μάθημά μου κάτι που να είναι και βιωματικό-σωματικό;

Οι δάσκαλοι έρχονται αντιμέτωποι με την διάθεση που διαμορφώνει η ομάδα και καλούνται να την κατανοήσουν και να την διαχειριστούν. Προτείνονται εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης της ομάδας-τάξης, π.χ. αποσυμπίεση έντασης, ενίσχυσης της συνεργασίας και της ομαδικότητας, συντονισμός της προσοχής και της συμμετοχής στην τάξη.

 

 

Τι είναι το εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα Σκυτάλη:

●             είναι μια κοινότητα χορού, ένας κοινός τόπος συνάντησης χορευτών, χορογράφων, ακαδημαϊκών της τέχνης και εκπαιδευτικών

●             είναι ένα ζωντανό εκπαιδευτικό προγραμμα που φέρνει μαθητές Δημοτικού πιο κοντά στην κίνηση και την τέχνη του χορού

●             με βασικά εργαλεία το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό, παρασύρει μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν την απόλαυση μίας βιωματικής διαδικασίας μάθησης

●             πραγματοποιείται με την έγκριση του Τμήματος Αβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

 

Διάρκεια 45'
Τέχνη Χορός
Βιογραφικό Σημείωμα

Η Πωλίνα Κρεμαστά είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Ραλλού Μάνου» και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Χορεύει και χορογραφεί για την ομάδα σύγχρονου χορού Creo, συμμετέχοντας σε Ελληνικά και Διεθνή φεστιβάλ (Insoliti International dance festival, Turin, Italy / International dance Festival “La Becquée”, Brest, France / Sarajevo Winter International Festival, Bosnia and Herzegovina / Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων / Διεθνές Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας / Αισχύλεια, κά). Η ομάδα Creo είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Ρέον και έχει επιχορηγηθεί από το ΕΚΕΘΕΧ (2009-2010) και από το ΥΠ.ΠΟ.Α. (2017-2018), ενώ η κινητική έρευνα «απόγειος» που διεξάγει από το 2014 τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α.. Μαζί με την Π.Ηλιάσκου εμπνεύστηκε και ίδρυσε ένα πολυδιάστατο εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα για χορευτές και δημόσια σχολεία, τη «Σκυτάλη».

Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου».

 

 

Η Εύη Ψάλτου έχει σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ”Ραλλού Μάνου”, από όπου και αποφοίτησε το 2014.

Είναι μέλος του εκπαιδευτικού κινητικού προγράμματος “Σκυτάλη” από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Διδάσκει μπαλέτο, σύγχρονο και μουσικοκινητική αγωγή σε ερασιτεχνικές σχολές χορού στην Αθήνα και έχει παραδώσει σεμινάρια partnering στην Αθήνα και την επαρχία.

Έχει χορέψει σε παραστάσεις της ομάδας χορού της Νατάσσας Αβρά, στην Πλατφόρμα παραστατικών τεχνών META, στην παρουσίαση σεμιναρίου της Αργυρώς Χιώτη στο BIOS, στο Φεστιβάλ της 14ης Μέρας, στο θέατρο Εμπρός και στην performance της Χρυσηίδας Λιατζιβίρη “F.O.S.”. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σαν χορογράφος και χορεύτρια στην εκδήλωση “Νέες Δυνάμεις” του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.