Εργαστήριο: βιωματικές δράσεις

Εμφάνιση
id 66
Τίτλος Η υπόσχεση
Ονοματεπώνυμο Ασημίνα Μερτζάνη
Συνεδρία Η υπόσχεση [εργαστήριο] [ 16:00]
Αίθουσα 638
Ημερομηνία Friday, 12 Oct 2018
Περίληψη

Ο σκοπός του παρόντος διδακτικού σεναρίου, είναι η προσέγγιση – αποσαφήνιση από τους εκπαιδευόμενους (μαθητές και ενηλίκους), των εννοιών «πρόσφυγας» και «μετανάστης», μέσα από την τέχνη, ώστε να αναπτύξουν κριτικό στοχασμό, να  μετασχηματίσουν τις ήδη δυσλειτουργικές τους παραδοχές και να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες απαλλαγμένοι από στερεοτυπικές, εθνικιστικές απόψεις και συμπεριφορές.

 

Διδακτικοί στόχοι

Γνώσεις – Στάσεις – Δεξιότητες

  • Να αναγνωρίζουν οι εκπαιδευόμενοι τη διαφορά ανάμεσα στις έννοιες «πρόσφυγας» και «μετανάστης»
  • Να προσδιορίζουν τα βασικά αίτια του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος
  • Να κατανοούν τις συνέπειες που επιφέρουν τα παραπάνω κοινωνικά προβλήματα
  • Να  ευαισθητοποιηθούν οι εκπαιδευόμενοι στα  θέματα προσφυγιάς και  μετανάστευσης
  • Να προβληματιστούν σχετικά με τις αναβιούμενες εθνικιστικές – στερεοτυπικές  αντιλήψεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες
  • Να άρουν τις δυσλειτουργικές τους παραδοχές
  • Να μετασχηματίσουν τη στάση τους απέναντι σε άτομα διαφορετικής πολιτισμικής κουλτούρας
Διάρκεια 90'
Τέχνη Εικαστικά
Βιογραφικό Σημείωμα

Ασημίνα Μερτζάνη

Κοινωνιολόγος, απόφοιτη του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή, με κατεύθυνση τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, από το Westminster University. Επίσης, το 2017, ολοκλήρωσα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, Εκπαίδευση Ενηλίκων, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Απασχολούμαι στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2007, ως Κοινωνιολόγος καθώς και ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ορχομενού Βοιωτίας (έως 2017). Έχω διατελέσει Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Μαρκοπούλου Μεσογαίας από το 2013 έως και το 2016. Επίσης, εκπονώ μαθήματα ως Κοινωνιολόγος και υλοποιώ σεμινάρια ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε ιδιωτικό Κέντρο Διά Βίου Μάθησης στους τομείς των παιδαγωγικών και της εκπαίδευσης ενηλίκων. Επιπρόσθετα, λαμβάνω μέρος με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. 

                Η ενασχόληση μου με την Τέχνη, ήρθε από τα σχολικά μου χρόνια με τη συμμετοχή μου σε φιλαρμονική ορχήστρα νέων και παίδων, του Δήμου Ορχομενού, Λαμιέων και Αγίας Παρασκευής Αθηνών. Εργασία μου σχετικά με την Τέχνη στην εκπαίδευση, έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα ΝΕΟΝ (https://neon.org.gr/gr/).

 

 

 Αργυρίαδης Αλέξανδρος

Ιδιότητα: Επίκουρος καθηγητής Ειδικής Αγωγής, Frederick University

Email: alexargiriadis@gmail.com

Τηλέφωνο: 69777972381

Διεύθυνση:  Λευκωσία - Κύπρός

 

Βιογραφικό σημείωμα:

Εργάζομαι ως Επίκουρος καθηγητής στο Frederick University, στους τομείς της Ειδικής Αγωγής και της Υγείας. Στο παρελθόν διετέλεσα καθηγητής στο University of East London, στο University of South Wales, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο ΑΤΕΙ Αθήνας και σε άλλα γνωστά πανεπιστήμια. Έχω συγγράψει πολλά επιστημονικά συγγράμματα και άρθρα, διετέλεσα εκδότης του επιστημονικού περιοδικού "Culture Journal" και το έργο μου περιλαμβάνει, πολυάριθμες εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια, εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, δημόσια δράση αλλά και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην εκπαίδευση. Είμαι μέλος κριτικής επιτροπής σε ποικίλα επιστημονικά περιοδικά και μέλος επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων. Συχνά διδάσκω ως προσκεκλημένος καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και σχεδιάζω σύγχρονες διεπιστημονικές δράσεις. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ετερότητα και την ένταξη, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την ειδική εκπαίδευση, τις διαπολιτισμικές σπουδές και τις επιστήμες υγείας.