Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 83
Τίτλος Το ντοκιμαντέρ: Εργαλείο εκπαίδευσης για την δημιουργία κριτικής και δημιουργικής συνείδησης των μαθητών στα σχολεία. Για την δημιουργία ενεργών πολτών του αύριο.
Ονοματεπώνυμο Διονυσία Κοπανά
Συνεδρία Η 7η τέχνη στην εκπαίδευση [εργαστήρια] [ 09:30]
Αίθουσα 638
Ημερομηνία Friday, 12 Oct 2018
Περίληψη

Το ντοκιμαντέρ δεν είναι κάτι άλλο από τον κινηματογράφο. Είναι κινηματογράφος. Είναι τέχνη, είναι μαγεία. Έτσι παρουσιάζω το ντοκιμαντέρ στα παιδιά. Τους εξηγώ ότι το ντοκιμαντέρ είναι κινηματογράφος όπως ακριβώς και η μυθοπλασία (συνήθως η μυθοπλασία θέλγει τα παιδιά). Το ντοκιμαντέρ είναι σινεμά με φυσικούς ηθοποιούς, σε φυσικούς χώρους, με σενάριο που γράφεται από τους ήρωες, τον δημιουργό  και την ίδια  τη ζωή στον χρόνο που διαρκεί η δημιουργία του έργου.

Ζητάω από τα παιδιά  να μου μιλήσουν για τις σκέψεις τους ,τα όνειρά τους ,αν θα ήθελαν να μείνουν στην πόλη τους, η να φύγουν για την μεγάλη πόλη. Κατά κάποιο τρόπο αφηγούνται τα ίδια το ντοκιμαντέρ της δικής τους ζωής. Τους ζητώ να μου αφηγηθούν ένα όνειρο που είδαν και αμέσως του εξηγώ ότι μου περιέγραψαν είναι ένα  εν δυνάμει κινηματογραφικό σενάριο

Και επειδή ο κινηματογράφος είναι μια γλώσσα ξεκινάμε από τα πολύ βασικά αυτής της γλώσσας που έχει λεξιλόγιο ,κανόνες, συντακτικό, γραμματική, όπως όλες οι γλώσσες του κόσμου.Εξηγώ στα παιδιά  μερικά από όσα έχει να κάνει ο σκηνοθέτης δημιουργός  πχ να βρει το θέμα του(και τι πραγματεύεται το θέμα του) ,να βρει τη θέση που θα στήσει την κάμερα του για να κινηματογραφήσει το θέμα του, το κάδρο του ,πως θα ακολουθήσει τους χαρακτήρες του.

 

Ακολουθώ τις εξής θεματικές ενότητες:

 

Εισαγωγή στην κινηματογραφική γλώσσα και αισθητική  και στις Βασικές αρχές της σκηνοθεσίας στα εκφραστικά μέσα( Πλάνο, φακοί, μεγέθη πλάνων, θέσεις, γωνίες λήψης, κινήσεις κάμερας, σύνθεση κάδρου, ήχος, μουσική).

Ιστορία του ντοκιμαντέρ-είδη-κατηγορίες.  Τι είναι το ντοκιμαντέρ;  Πώς ξεκίνησε; Ποια είναι η ανάγκη που το δημιούργησε;  Ποια είναι τα είδη του ντοκιμαντέρ. Τι είναι το δημιουργικό ντοκιμαντέρ, αναφορά στην αυτοαναφορικότητα.

Παρακολουθούμε και σχολιάζουμε μικρά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ)

Εύρεση του θέματος. Πώς από την ιδέα περνάμε στην έρευνα; Πώς γίνεται η έρευνα για το θέμα και πώς το αναπτύσσουμε; Αναζήτηση χαρακτήρων.  Το σεναριακό σχεδίασμα. Τι εννοούμε όταν λέμε σενάριο στο ντοκιμαντέρ.

Η κάμερα και το τριπόδι. Όλα τα παιδιά θα πιάσουν την κάμερα ,θα στήσουν το τριπόδι. Θα βάλουν το μάτι στο βιζέρ. Και εκεί θα συνειδητοποιήσουν ,τι σημαίνει κινηματογραφικό κάδρο στην πράξη. Και εκεί θα καταλάβουν ότι καμία σχέση δεν έχουν τα σέλφι με το σινεμά.

 

Λίγα λόγια για το Μοντάζ. Τα ελεύθερα προγράμματα μοντάζ. Πως φορτώνουμε το υλικό στον υπολογιστή.Πως κολλάμε τα πλάνα μεταξύ  τους.

Τεχνικές αφήγησης. Πως θα πούμε την ιστορία μας. Τι είδους προσέγγιση θα έχουμε.

Η συνέντευξη και οι τεχνικές της.

Η  οργάνωση του γυρίσματος

Το Γύρισμα-Συνεργάτες.

Θέμα.

Διάρκεια 45'
Τέχνη Κινηματογράφος
Βιογραφικό Σημείωμα

Η Διονυσία Κοπανά ,είναι σκηνοθέτις. Σπούδασε ψυχολογία και κινηματογράφο στην Αθήνα ,Ιστορία της Τέχνης στην Ιταλία. Εργάστηκε σε παραγωγές στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στον Κινηματογράφο και στο Θέατρο. Δούλεψε φωτογράφος και αρθρογράφος σε περιοδικά. Από το 2007 διδάσκει  Κινηματογράφο και Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ σε ΙΕΚ , χώρους σεμιναρίων και   δημόσια σχολεία και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

 

Επιλεκτική φιλμογραφία: «Αμβρακικός Κόλπος»1994, «See no Be» 1996, «Ένας μικρός θάνατος» (2005), «Κηφισός, Πρόσκαιρη Νάρκη»(2006 ,Βραβείο δεύτερης καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ  Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, Ειδική Μνεία Ecofilms International Film and Visual Art Festival Ρόδου, 8ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,  Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύπρου CIFF2006, Πλατοφόρμα (VIDEO6)Αθήνα, Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Πάτρα 2006, Festival Del Riu, Βαρκελώνη 2006, 7ο Φεστιβάλ  Μεσογειακού χώρου «Αγών», Αθήνα – 2008, 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema Πειραιάς 2008), “Green Team” (σειρά εκπομπών ΕΡΤ, 2007-2008), “Bloody Soap” 2008, βραβείο καλύτερης ταινίας  48 Hour Film Project Festival  Αθήνα, 2008-2009 τρέιλερ  Εθνικού Θεάτρου, « Ένα σχολείο φέρνει την άνοιξη» 2010, «Αλλάζω τον εαυτό μου πριν αλλάξω τον κόσμο» (2010), «Από λινάρι» 2011, Βραβείο «Γιώργος Κολόζης» 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, διεθνές φεστιβάλ  Rovereto), «Ελαιώνας» ( σε ανάπτυξη), «Το ίχνος του Χρόνου» συμπαραγωγή  Ελληνικού  Κέντρου Κινηματογράφου στο στάδιο του μοντάζ.