Εργαστήριο: βιωματικές δράσεις

Εμφάνιση
id 85
Τίτλος Εικαστικό Εργαστήριο Αυτογνωσίας & Έκφρασης σε Εφήβους – «Αυτό που βλέπεις είναι αυτό που νιώθω»
Ονοματεπώνυμο Μαρία Κόντη , Μαρία-Ελένη Κρανιώτη
Συνεδρία Εικαστικό Εργαστήριο και εφηβεία [εργαστήριο] [ 18:30]
Αίθουσα 628
Ημερομηνία Friday, 12 Oct 2018
Περίληψη

Το Εργαστήριο Αυτογνωσίας και Έκφρασης Εφήβων πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Μωραΐτη στη Β’ Γυμνασίου στο πλαίσιο προγράμματος για τη Συναισθηματική Αγωγή. Ολοκληρώθηκε σε δυο σχολικά δίωρα (45min+45min - 45min+45min), τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο (2018) και αφορούσε και τα 5 τμήματα της Β’ Γυμνασίου. Προκειμένου το εργαστήριο να έχει μια ολοκληρωμένη και σε δημιουργικό επίπεδο επιτυχημένη διαδικασία, ζητήθηκε η συνδρομή/συνεργασία του Γραφείου Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ με φοιτητές από τον τομέα της Γλυπτικής. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η Μαρία Ελένη Κρανιώτη (Γ’ Έτος) και η Ελένη Πετρίδου (Ε’ Έτος) και οι δυο από τον τομέα Γλυπτικής. Το συντονισμό του εργαστήριο είχε η Μαρία Κόντη (Καθηγήτρια Εικαστικών & Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών & Εφήβων).

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Μαρία Κόντη γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Δ.Μυταρά και συνέχισε για δεύτερο πτυχίο στη Χαρακτική με δάσκαλο το Γ.Μήλιο. Το 2001 αποφοίτησε με MA Fine Arts από το Central Saint Martins του UAL (Λονδίνο). Από το 2013 είναι ασκούμενη Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιού κ’ Εφήβου (Art Psychotherapy) στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης του Κέντρου Τέχνης κ’ Ψυχοθεραπείας (Πιστοποιημένο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ψυχοθεραπευτών από την European Association for Psychotherapy). Έχει εκθέσει έργα της με ατομικά project καθώς και σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις (επιλεκτική αναφορά): Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2009), ΕΜΣΤ (2010), Biennale Αθήνας (2013). Έχει εκδώσει δυο καλλιτεχνικά βιβλία, το Εννέα (2009) και το Δεν (2013) με εκδότρια την Ελένη Σαρόγλου (cubeart editions) και σχεδιαστή τον Χρήστο Λιάλιο. Έχει διδάξει στην ιδιωτική εκπαίδευση από το 2002. Από το 2004 έως σήμερα είναι καθηγήτρια Visual Arts στο ΙΒ της Σχολής Μωραΐτη. Από το 2008 έως το 2011 ήταν λέκτορας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου της Πάτρας. 

 

         Η Ελένη Πετρίδου γεννήθηκε το 1995 στην Λευκωσία της Κύπρου και αποφοίτησε από το εικαστικό τμήμα  της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) το 2018 με καθηγήτρια την Αφροδίτη Λίτη. Το 2017 συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus, σπουδάζοντας στην Ακαδημία Τεχνών Αρχιτεκτονικής & Design της Πράγας στη Τσεχία (AAAD-UMPRUM), στο τμήμα εφαρμοσμένων τεχνών. Από το Σεπτέμβριο του 2018 είναι ασκούμενη στην Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια (Art Psychotherapy) στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ηνωμένου Βασιλείου. Ασχολήθηκε με σεμινάρια και εθελοντικά προγράμματα σχετικά με την Εικαστική Θεραπεία, συμμετέχοντας σε προγράμματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ως μέσο βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες με συγκεκριμένο κοινωνικό στίγμα ή αναπηρία (φυλακισμένοι με HIV, εξαρτημένοι από ναρκωτικά, κωφούς, ASD). Παράλληλα με τις σπουδές της δραστηριοποιήθηκε σε ομαδικά workshops ΙnSitu Art, συμμετέχοντας με έργα της σε ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλική Πρεσβεία Αθήνας  και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών καθώς και σε  διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα (Festiv-art Loutraki 2015, Nefele project 2016- Artist in residences, Athens science festival 2017- Αthens Trade show 2018).

 

       Η Μαρία Ελένη Κρανιώτη γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα και φοιτάει στο Γ΄ έτος στο Τμήμα Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) με καθηγήτρια την Αφροδίτη Λίτη. Ασχολήθηκε με σεμινάρια και εθελοντικά προγράμματα σχετικά με την Εικαστική Θεραπεία, συμμετέχοντας σε προγράμματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ως μέσο βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες με συγκεκριμένο κοινωνικό στίγμα ή αναπηρία. Παράλληλα με τις σπουδές της δραστηριοποιήθηκε σε ομαδικά workshops , συμμετέχοντας με έργα της σε ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλική Πρεσβεία Αθήνας (δυο συνεχόμενες χρόνιες) - Αρχαιολογικό μουσείο Δελφών και σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα (art4more).

Διάρκεια 90'
Τέχνη Εικαστικά