Εισήγηση

Εμφάνιση
id 9
Τίτλος H συμμετοχή του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου στο Erasmus+ ως αφορμή για εικαστικές δημιουργίες
Ονοματεπώνυμο Χριστίνα Νομικού, Μαρία Πανταζή
Συνεδρία Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΟΧΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ [ 09:00]
Αίθουσα 311
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου συμμετέχει στο Erasmus + ΚΑ2, διασχολικές συμπράξεις, κατά τη διετία 2016-18. Το θέμα είναι «Η γειτονιά μου, το δάσος σου, τα ποτάμια τους, για όλα νοιαζόμαστε»  στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης τέσσερα σχολεία από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Εσθονία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να ασχοληθούν με διάφορα περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή του σχολείου μας και να ενημερωθούν για το περιβάλλον το συνεργαζόμενων σχολείων. Στο πρόγραμμα οι εικαστικές δημιουργίες είχαν πολύ σημαντικό ρόλο, αφού η ζωγραφική αποτέλεσε βασικό εργαλείο έκφρασης σκέψεων,  συναισθημάτων και επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών.  Κατά τη διετή διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές φιλοτέχνησαν το λογότυπό του, δημιούργησαν κόμικς για να ευαισθητοποιήσουν για τα αδέσποτα της γειτονιάς, εικαστικές κατασκευές από επαναχρησιμοποιημένα και ανακυκλώσιμα υλικά κ.α.,  τα οποία μοιράστηκαν με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων. Με τη ζωγραφική τα παιδιά παρουσίασαν ελεύθερα, χωρίς κριτική τα συναισθήματά τους απέναντι στο περιβάλλον τους, καθώς επίσης και τον εσωτερικό τους κόσμο και τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα. Η εξέλιξη του προγράμματος στηρίχθηκε στη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλίζεται η ολιστική προσέγγιση των θεμάτων που επεξεργάζονταν οι μαθητές και κυρίως δασκάλων και εικαστικών. Το πρόγραμμα συνδέθηκε και με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. 

Διάρκεια 20'
Τέχνη Εικαστικά
Βιογραφικό Σημείωμα

Η Χριστίνα Νομικού  σπούδασε παιδαγωγικά, θεολογία, και κοινωνιολογία. Είναι κάτοχος του διπλώματος διετούς Μετεκπαίδευσης στη Γενική Αγωγή και διδάκτωρ στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία, στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε πολλά χρόνια ως δασκάλα  σε δημόσια σχολεία και την περίοδο 2004-2008 ως μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης. Από το 2011 είναι Διευθύντρια στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου. 

 

Η Μαρία Πανταζή είναι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός εικαστικών. Έχει σημαντική συνεισφορά σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων στα σχολεία που υπηρέτησε και τα δύο τελευταία χρόνια υπηρετεί στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου.