Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 106
Τίτλος Δημιουργώντας μία μουσικοθεατρική παράσταση
Ονοματεπώνυμο Κορνηλία Κουντούρη
Συνεδρία Η μουσικοθεατρική παράσταση [ 16:00]
Αίθουσα 742
Ημερομηνία Thursday, 11 Oct 2018
Περίληψη

Ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή των μαθητών μας είναι η δημιουργικότητα, κομμάτι που πάνω στην ανάγκη να βγάλουμε την ύλη, να προλάβουμε τους άλλους συναδέλφους, πολλές φορές το ξεχνάμε.  Η ύπαρξη  μίας θεατρικής ομάδας στο σχολείο , θα βοηθήσει τους  μαθητές να δημιουργήσουν και ταυτόχρονα να αγαπήσουν το σχολείο τους.

Η θεατρική ομάδα μπορεί να δημιουργηθεί στα πλαίσιο ενός project  στο Λύκειο ή στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων στο Γυμνάσιο. 

Ø      Η συμμετοχή ενός παιδιού στην προετοιμασία μίας μουσικοθεατρικής παράστασης θα κινητοποιήσει όλες του τις δεξιότητες και θα αναπτύξει και άλλες ( Συνδυασμός όλων των τεχνών,  βοηθάει τους μαθητές να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, να δημιουργήσουν, να ενδυναμώσουν τη φαντασία τους, να ελέγξουν τη φωνή και το σώμα τους  και γενικότερα να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν σε βάθος την τέχνη)

Ø      Πρόκειται για μία δραστηριότητα διαθεματική, όπου χρειάζεται η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων καθηγητών (θεατρολόγος. μουσικός, φυσικής αγωγής, εικαστικών, φιλόλογος κ.α.) .

Ø      Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές. Δεν γίνεται ακρόαση, αλλά μετά από τις πρώτες θεατρικές ασκήσεις και αφού έχουμε καταλάβει τις δυνατότητες του καθενός θα οδηγηθούμε στην διανομή των ρόλων  του έργου . Όσα παιδιά δεν παίζουν πάνω στη σκηνή θα  αναλάβουν τις βοηθητικές εργασίες, εντελώς απαραίτητες για να γίνει η παράσταση ( βοηθός  σκηνοθέτη,  βοηθός σκηνογράφου, διευθυντής σκηνής κτλ) έτσι ώστε όλα τα μέλη της ομάδας  να αισθάνονται σημαντικά.

Στην παρουσίαση θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις μουσικοθεατρικές παραστάσεις  «Εκκλησιάζουσες» και «Άννυ» (πατώντας τη λέξη θα δείτε μία μικρή παρουσίαση του συγκεκριμένου προγράμματος)  που παρουσιάστηκαν από τη θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Κορίνθου.

 

Διάρκεια 45'
Τέχνη Μουσική Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Εργάζομαι ως μουσικός στο 3ο Γυμνάσιο Κορίνθου του οποίου είμαι Διευθύντρια.

Πτυχία: Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας (Εθνικό Ωδείο), Πτυχίο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ΕΑΠ)

Μεταπτυχιακό: Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)

Διευθύντρια της χορωδίας Πολύμνια του Δήμου Κορινθίων έως το 2010 (Α΄Βραβείο Μικτής Χορωδίας στον διαγωνισμό της ΧΟΝ, συμμετοχή στο χορωδιακό φεστιβάλ της Βερόνα) .

Έχω παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια διεύθυνσης χορωδιών και θεατρικού παιχνιδιού καθώς και θεάτρου.

Με τα σχολεία που έχω διδάξει έχουμε κατακτήσει πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς σχολικών χορωδιών .

Με τις θεατρικές ομάδες των σχολείων που έχω διδάξει, έχουμε παρουσιάσει σε διάφορα φεστιβάλ  τα έργα «Μορμόλης», « Το μεγάλο μας τσίρκο», «Εκκλησιάζουσες», «Άννυ» και έχουμε δημιουργήσει και παρουσιάσει τα έργα: «Νανουρίσματα από την ελληνική  και διεθνή παράδοση» (βασισμένο στο παραμύθι «Η ωραία κοιμωμένη») το οποίο παρουσιάστηκε και στο Palazzo Gallone της Tricase, Ιταλίας  , «Οιδίπους τύραννος: Μία άλλη ανάγνωση μίας αρχαίας τραγωδίας» (μία μεταφορά της αρχαίας τραγωδίας όπου ο Οιδίποδας παρουσιάστηκε ως ο σύγχρονος άνθρωπος που βιάζει τη μάνα του τη Γη και σκοτώνει τον πατέρα του τον Ουρανό) και « Οδός ονείρων – Όμορφη πόλη» (τραγούδια από τα δύο έργα, δεμένα σε ένα θεατρικό) το οποίο παρουσιάστηκε και στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.