Εισήγηση

Εμφάνιση
id 110
Τίτλος Theater-AG: Η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ
Ονοματεπώνυμο Κατερίνα Ζάχου
Συνεδρία ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ [ 09:00]
Αίθουσα Aula
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Στόχος της παρούσας ανακοίνωσης είναι η παρουσίαση του θεωρητικού και πρακτικού πλαισίου στο οποίο κινείται η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ. H  «Theater-AG» αποτελεί από το 1999/2000 επιλεγόμενο μάθημα του Προπτυχιακού Κύκλου Σπουδών του Γερμανικού Τμήματος, διάρκειας δύο εξαμήνων.

Ξεκινάμε από την αρχή ότι το θέατρο ως παιδαγωγική μέθοδος συμβάλλει τα μέγιστα στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, προάγει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και φυσικά πρόκειται για έναν απόλυτα βιωματικό τρόπο μάθησης.  Λειτουργούμε με τις ασκήσεις του Boal αλλά και του Keithstone στο πλαίσιο του δράματος στην εκπαίδευση.

Στο χειμερινό εξάμηνο γίνονται καταρχάς θεατρικές ασκήσεις, ορθοφωνίας, κ.ά. και στη συνέχεια παρουσίαση και ανάλυση σύγχρονων γερμανόφωνων θεατρικών έργων, που επιλέγονται από την ομάδα. Η θεματική του κάθε ακαδημαϊκού έτους διαμορφώνεται σε συνάρτηση με τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τις επιθυμίες των φοιτητών και φοιτητριών. Κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου διαμορφώνεται το τελικό θεατρικό κείμενο/έργο και προετοιμάζεται η παράσταση. Λόγω του πλήθους των συμμετεχόντων «ηθοποιών» οι παραστάσεις είναι εδώ και 10 χρόνια κολάζ από διάφορα κείμενα, με συνεκτικό ρυθμό και θεματολογία. Οι παραστάσεις γίνονται στην γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους, σε θέατρο της Θεσσαλονίκης.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά: σε επίπεδο σπουδών είναι η βελτίωση στην ξένη γλώσσα, η αγόγγυστη ανάγνωση και παρουσίαση ξένων θεατρικών κειμένων καθώς και η συγγραφή αλλά και η μετάφραση της ξένης γλώσσας στην ελληνική. Σε επίπεδο κοινωνικό είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα όπως η οικονομική κρίση και ο φιλελευθερισμός, το προσφυγικό δράμα, αλλά και το bullying, η σεξουαλική παρενόχληση κ.α.  Σε επίπεδο προσωπικό είναι η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα στην ομάδα, η  απόκτηση αυτοπεποίθησης, η έκθεση στο πλήθος/ακροατήριο κ.α.  

Στην ανακοίνωσή μας επιθυμούμε να παρουσιάσουμε κάποιες πλευρές αυτής της εμπειρίας μας ιδιαίτερα των τελευταίων ετών της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και του προσφυγικού δράματος και πως αυτά εκφράστηκαν μέσα από το θέατρο, στο πλαίσιο της ομάδας του Γερμανικού Τμήματος στο ΑΠΘ .

Διάρκεια 20'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Κατερίνα Ζάχου

Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΑΠΘ. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο ΑΠΘ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές  στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και το διδακτορικό της στο ΑΠΘ. Ερευνητικά ενδιαφέροντα της είναι η σύγχρονη γερμανόφωνη λογοτεχνία και ιδιαίτερα το σύγχρονο γερμανόφωνο θέατρο. Από το ακαδημαϊκό έτος 1990/2000 είναι υπεύθυνη για την θεατρική ομάδα του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας και προσφέρει θεατροπαιδαγωγικά μαθήματα.

Στο πλαίσιο της θεατρικής ομάδας παρουσιάζονται σύγχρονα ευρωπαϊκά θεατρικά έργα. 

 

Βασούλα Μακρή

Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΘ, με εξειδίκευση στον τομέα Γλωσσολογίας / Διδακτικής. Η διδακτορική της διατριβή έχει ως αντικείμενο την Παιδαγωγική του Θεάτρου στο μάθημα της Γερμανικής ως ξένης γλώσσας. Από το ακαδημαϊκό έτος 2009/2010 συμμετέχει ως εμψυχώτρια στη θεατρική ομάδα του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.