Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 119
Τίτλος Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και του Μαύρου Θεάτρου
Ονοματεπώνυμο Ελένη Μαρκαντωνάκη
Συνεδρία Κινηματογράφος και Μαύρο Θέατρο στην Εκπαίδευση [εργαστήρια] [ 09:30]
Αίθουσα 812
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Η παρουσίαση της καλής αυτής πρακτικής στο συνέδριο «Οι Τέχνες στο ελληνικό σχολείο – Παρόν και Μέλλον» περιλαμβάνει παρουσίαση του είδους «Μαύρο Θέατρο», καθώς και κατάθεση της πορείας του σχολικού θιάσου από την πρόταση ως τη σκηνική πραγμάτωση με όλα τα ενδιάμεσα στάδια από τη Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου (Κων/να Σοφιάδου). Επιπλέον, παρουσίαση κατασκευών από την αρμόδια εκπαιδευτικό (Ελ. Μαρκαντωνάκη). Τέλος, θα δοθεί παράσταση συντομευμένης εκδοχής της παραγωγής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου ώστε να δοθεί ένα πλήρες και εναργές δείγμα καλής πρακτικής.

Την παρουσίαση της καλής πρακτικής μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Οι εισηγήτριες θα απαντήσουν σε ερωτήσεις και θα εξηγήσουν ζητήματα τα οποία άπτονται των πρακτικών εφαρμογών: κατασκευές, σκηνοθεσία αλλά και πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου κατά τη διάρκεια των πολύμηνων δοκιμών.

Επιπλέον, για την εμπειρία τους θα μιλήσουν και οι συμμετέχοντες μαθητές, εφόσον το επιθυμούν και είναι εφικτό.

Διάρκεια 45'
Τέχνη Θέατρο Χορός Εικαστικά
Βιογραφικό Σημείωμα

ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ: Εικαστικός, Εκπαιδευτικός. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Ρώμης με έπαινο για τη διπλωματική εργασία «Ο βυζαντινισμός στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου». Έλαβε ειδικότητα στη ζωγραφική ενώ διδάχτηκε και γλυπτική καθώς και χαρακτική. Συμμετείχε  σε ομαδικές εκθέσεις στη Ρώμη στη γκαλερί Αρχέτυπο και στην Πιάτσα ντελ Πόπολο. Παρακολούθησε επιμορφωτικές δράσεις και σεμινάρια σχετικά με την Τέχνη, τη διδακτική της και τις εφαρμογές στον τομέα της εκπαίδευσης και του θεάτρου. Διδάχτηκε το Θέατρο Σκιών από τον Μιχάλη Χατζάκη (Α.Π.Θ.). Ως καθηγήτρια Εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση ανέλαβε περιβαλλοντικά προγράμματα, καθώς και πολιτιστικά. Δημιούργησε εργαστήρι θεατρικών κοστουμιών, σκηνικών και προσωπείων για τους μαθητές του σχολείου και ανέβασε μαζί τους τους «΄Ορνιθες» του Αριστοφάνη, παράσταση η οποία βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αρχαίου Δράματος του Υπουργείου Παιδείας. Ανέβασε παραστάσεις Μαύρου Θεάτρου και Θεάτρου Σκιών στα πλαίσια πολιτιστικών προγραμμάτων στην Εκπαίδευση. Το 2018 ανέβασε την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων, στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Περιστερίου.