Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 120
Τίτλος Προβολή ταινίας μικρού μήκους με τον τίτλο «Μήδεια»
Ονοματεπώνυμο Σοφία Κουτσάκη
Συνεδρία Κινηματογράφος και Μαύρο Θέατρο στην Εκπαίδευση [εργαστήρια] [ 09:30]
Αίθουσα 812
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Η ταινία μικρού μήκους "Μήδεια" αποτέλεσε το αποτέλεσμα μιας εκπαιδευτικής πρότασης που στόχο έχει την εισαγωγή της Αρχαίας Τραγωδίας στο δημοτικό.Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς σε σχέση με τη "Μήδεια" είναι η σκηνή της παιδοκτονίας και πως θα μπορούσε να μεταφέρει κανείς κάτι τόσο σκληρό και αποκρουστικό στο κόσμο των παιδιών, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις για τις ευαίσθητες παιδικές ψυχές. Για να το καταφέρει αυτό η εισηγήτρια προσέγγισε διακειμενικά το έργου του Ευριπίδη μεταγράφοντας το σε ένα σενάριο προσρμοσμένο στις νοητικές και ψυχικές δυνατότητες των παιδιών του δημοτικού. Το έργο μετακινήθηκε από το "αλλού-άλλοτε" στο "εδώ-τώρα" αλλά και από τον κόσμο των ενηλίκων στον κόσμο των παιδιών. Μέσα σε μια μικρότερη κλίμακα όλα είναι πιο ανώδυνα χωρίς  όμως να χάνουν την τραγική τους υπόσταση:

Ο έλληνας Ιάσονας και η "ξένη" Μήδεια είναι συμμαθητές. Αναπτύσσουν μια όμορφη φιλία και φυτεύουν μαζί δυο πανέμορφα τριαντάφυλλα. Όμως ο Ιάσονας καποια στιγμή προδίδει τη φιλία του και καταπατά τους όρκους που έχει δώσει. Η Μήδεια θα "εξοριστεί " από το σχολείο λόγω κακής διαγωγής. Πριν "εξοριστεί" εκδικείται την αντίζηλό της Γλαύκη, κάνοντας της δώρο ένα μαντήλι  που έχει ποτίσει με μαγικά ξόρκια ενώ εκδικείται σκληρά τον Ιάσονα  με τον "φόνο" των αγαπημένων τους λουλουδιών.

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Σοφία Κουτσάκη γεννήθηκε στη Ρόδο. Είναι απόφοιτος του τμήματος θεατρικών Σπουδών Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του τμήματος Μουσικού θεάτρου της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του  Λονδίνου (R.A.M.)  Επί του παρόντος είναι μεταπτυχιακή  φοιτήρια σε επίπεδο διπλωματικής στο  μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Το Θέατρο  ως κοινωνικός και πολιτικός  θεσμός κατά την Αρχαιότητα στη Μεσόγειο” του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου . Επαγγελματικά έχει  εργαστεί ως ηθοποιός και τραγουδίστρια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς διεθνούς φήμης όπως ο Ravi Shankar και Michael Kamen. Από το 2012 ζει και εργάζεται στη Ρόδο ως καθηγήτρια θεατρικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ εξακολουθεί να συμμετέχει στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου της.

Διάρκεια 45'
Τέχνη Θέατρο Κινηματογράφος