Εργαστήριο: βιωματικές δράσεις

Εμφάνιση
id 145
Τίτλος Σχεδιασμός παρέμβασης βασισμένης στη θεατρική εμψύχωση με στόχο την ενδυνάμωση μιας πολυεθνικής ομάδας και ο ρόλος του εμψυχωτή.
Ονοματεπώνυμο Όλγα Γιώτη
Συνεδρία Κοινωνική παρέμβαση και θεατρική εμψύχωση [εργαστήριο] [ 12:00]
Αίθουσα 742
Ημερομηνία Friday, 12 Oct 2018
Περίληψη

Με ερέθισμα το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο», το εργαστήρι αυτό επιχειρεί να συνδέσει τρεις βασικούς πόλους: την τέχνη, την εμψύχωση και την αποδοχή του διαφορετικού. Εμπλέκει την ομάδα σε βιωματικές δράσεις με αξιοποίηση των θεατρικών τεχνικών της διερευνητικής δραματοποίησης και αποσπασμάτων του έργου «Αναφορά στον Γκρέκο». Στόχος του είναι
αφενός να ενεργοποιήσει τους συμμετέχοντες εκφράζοντας τα συναισθήματά τους, που απορρέουν από τη βιωματική επεξεργασία του κειμένου και αφετέρου να δώσει χώρο για την ανάδυση προσωπικών νοηματοδοτήσεων των συμμετεχόντων σχετικά με την αποδοχή διαφορετικών ανθρώπων-εν προκειμένω, αλλοεθνών- αλλά και την προσωπική ενδυνάμωσή τους. Με αφορμή κάποια από τα νοήματα του έργου όπως αυτά ενέχονται στις λέξεις ελευθερία, ζωή, θάνατο, υπαρξισμό, ψυχή, αγωνία, ελπίδα, οικουμενικότητα και διεθνισμό, γίνεται μία διερεύνηση από το στάδιο της συνειδητοποίησης του καθημερινού φόβου έναντι στο διαφορετικό, στο στάδιο της σύμπραξης αλλοεθνών ανθρώπων και επαφής με τον όποιο φόβο προς αυτούς καθώς και με το στάδιο αποδοχής τους αλλά και μετακίνησης των συμμετεχόντων σε νέα δεδομένα. Στην τελική φάση οι ίδιοι οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπαραστήσουν τη νέα δυναμική που έχουν δημιουργήσει για τον εαυτό τους και τη ζωή τους αξιοποιώντας όσα βίωσαν στο εργαστήρι αυτό.

Διάρκεια 90'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

H Όλγα Γιώτη σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία με κατεύθυνση Παιδαγωγικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού του Εθνικού Θεάτρου και της Σχολής του κ. Λάκη Κουρετζή και τώρα σπουδάζει στο Π.Μ.Σ. «Ετερότητα και Θέατρο στην Εκπαίδευση» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Συμμετείχε για δυο χρόνια στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Πετρούπολης καθώς και στη Θεατρική Ομάδα Σάμου. Έχει σχεδόν δεκαπέντε χρόνια συνολικά εμπειρία στην διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου. Έχει διδάξει επίσης Ελληνικά σε αλλοδαπούς φοιτητές και ερευνητές. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά και στο ΚΕΘΕΑ-ΝΟΣΤΟΣ όπου έχει αναλάβει την διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων στους συμμετέχοντες του προγράμματος επανένταξης. Μετά από επτά και πλέον χρόνια ερασιτεχνικής και επαγγελματικής της ενασχόλησης με το θέατρο δημιούργησε την δική της θεατρική ομάδα (No Name-Eργαστήρι Θεατρικής Εξερεύνησης) την οποία σκηνοθετεί και εμψυχώνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.