Εργαστήριο: βιωματικές δράσεις

Εμφάνιση
id 216
Τίτλος ΙΕΠ: Προσεγγίζοντας το θεατρικό παιχνίδι
Ονοματεπώνυμο Ηλίας Πίτσικας
Συνεδρία Θεατρικό παιχνίδι [εργαστήριο] [ 09:30]
Αίθουσα 640
Ημερομηνία Friday, 12 Oct 2018
Περίληψη

: Υιοθετώντας τον όρο  “Θεατρικό παιχνίδι”, ως μια παιδαγωγική και καλλιτεχνική διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να παίζουν, να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να εκφράζονται σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους.
    Το Θεατρικό παιχνίδι καθορίζεται από την εν γένη προσωπικότητα του ενήλικα που συντονίζει τη δράση, από τις γνώσεις, την εμπειρία και το ταλέντο του, καθώς και από τη συνοχή της ομάδας των συνεργατών του.
    Το εργαστήριο θα λειτουργήσει με τη υποστήριξη των εμψυχωτών και συνεργατών από την ομάδα τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ: Γιάννη Σφυρή (μουσικός / συνθέτης), Μαρίας Μενεγάκη (ηθοποιός / επί πτυχίω στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ) – Ελένης Καλογιάννη (καθηγήτρια χημείας) και Φαίης Κουφάκη (φοιτήτρια στο Μουσικολογικό τμήμα του ΑΠΘ).
    
 

Διάρκεια 90'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Παιδαγωγός, δάσκαλος θεατρικού παιχνιδιού.
    1976 - 1984: Μαθητής των: Λάκη Κουρετζή ('76-79'), Μαρία Κυνηγού – Φλάμπουρα  ('82-'83)   και Πολυξένη Ματαίη (1984).
    1981 – 2014: Εργαζόμενος στην παιδική Μέριμνα της Εμπορικής Τράπεζας.
    1977 - σήμερα: Ιδρυτικό μέλος της ομάδας τέχνης Πάροδος.
    1992 – σήμερα: Συντονιστής εκδηλώσεων, σχεδιασμένες και οργανωμένες από την     ομάδα τέχνης Πάροδος, που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και νέους.
    2005 - σήμερα: Μέλος του Δ/Σ του ΑΡΧΕΛΩΝ (Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας     χελώνας).
    1977 - σήμερα: Συνεργασία με πολλούς εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς     φορείς και με μουσεία στην οργάνωση δράσεων ή και την     εκπόνηση προγραμμάτων, ως     ομάδα τέχνης Πάροδος, αλλά και ατομικά.

Μικρά βιογραφικά των συνεργατών από την ομάδα τέχνης Πάροδος
Ο Γιάννης Σφυρής είναι διπλωματούχος σύνθεσης, μονωδίας και πτυχιούχος πιάνου. Έχει παρακολουθήσει Μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια του Παιδαγωγικού Συστήματος Kodaly, σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας  και χορωδίας, σεμινάριο Film Scoring και Soundtrack κ.α.  Έχει γράψει μουσική για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Από το 1996 ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι συστηματικά υποστηρίζοντας το μουσικά.
Η Μαρία Μενεγάκη, επί πτυχίω στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο θέατρο, με κωμική κατεύθυνση, στη Λυών. Ύστερα από έξι χρόνια, αρκετά σεμινάρια (πχ κλόουν,  θέατρο του δρόμου, Τσέχωφ), εμψύχωση θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά, κι εργασία ως ηθοποιός, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάζεται με την ομαδα τέχνης Πάροδος.
Η Ελένη Καλογιάννη είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και καθηγήτρια Χημείας σε μαθητές τάξεων του Λυκείου. Ασχολείται σε συστηματική βάση με την παραδοσιακή μουσική, καθώς και με τη θεατρική έκφραση και χορό. Αγαπάει τη φύση και συμμετέχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε δράσεις υπαίθρου με ομάδες νέων.
Η Φαίη Κουφάκη αποφοίτησε από το Μουσικό Λύκειο Ιλίου και από όλα τα μουσικά όργανα που ξέρει να παίζει, το αγαπημένο της είναι το ακορντεόν. Δευτεροετής στο τμήμα Μουσικών Σπουδών, στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Την τρέχουσα σχολική περίοδο, συμμετείχε συστηματικά στις δράσεις που οργάνωσε η ομάδα τέχνης Πάροδος.