Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 240
Τίτλος Το θέατρο και η συνάφειά του με τις νέες εκπαιδευτικές τάσεις στην Ελλάδα: Ανεβάζοντας θεατρική παράσταση στο Δημοτικό.
Ονοματεπώνυμο Κωνσταντίνος Μαυρίδης, Στέλλα Ρόκκα
Συνεδρία Η παράσταση στο σχολείο [εργαστήρια] [ 09:30]
Αίθουσα 638
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Στο ξεκίνημα του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, βλέπουν μια σειρά από φωτογραφίες με γεγονότα της δεκαετίας του 1960 και τους ζητείται να αναγνωρίσουν το κάθε γεγονός (Άνοιξη της Πράγας, Γαλλικός Μάης, Πόλεμος του Βιετνάμ, Δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κίνημα των χίπις, Φεστιβάλ του Γούντστοκ). Στη συνέχεια, καλούνται να συνδέσουν τις φωτογραφίες που έχουν αναγνωρίσει, με δύο ακόμη φωτογραφίες (των Beatles και μια των οπαδών τους) και να κάνουν τους προφανείς συσχετισμούς. Ο στόχος αυτής της εισαγωγής αφορά στην προσπάθεια του εισηγητή να προκαλέσει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, το οποίο είναι απαραίτητο και για τους μαθητές, που πρόκειται να εμπλακούν σε οποιοδήποτε project.   

Ακολουθούν τα εισαγωγικά στοιχεία του εργαστηρίου: Η θεατρική παράσταση «All you need is love» εκπονήθηκε ως εξάμηνο project στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, κατά το σχολικό έτος 2017-2018 (Δεκέμβριος-Μάιος) και παρουσιάστηκε στις 30 Μαΐου του 2018 στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην κινηματοθέατρο ΡΕΞ) Κομοτηνής. Το project πραγματοποιήθηκε με τα δύο τμήματα της ΣΤ΄ Τάξης, που περιλάμβαναν ένα σύνολο 40 μαθητών. Η αρχική ιδέα δόθηκε από το γεγονός ότι το 2018 σηματοδοτεί πενήντα χρόνια από το 1968, μια καταλυτική χρονιά για την εξέλιξη της κοινωνίας, των θεσμών και των νέων σε όλο τον κόσμο, η οποία ανήκει σε μια ταραχώδη δεκαετία, αυτή του 1960.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κωνσταντίνος Μαυρίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Μιλάει Γαλλικά και Ισπανικά, ενώ προς το παρόν ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του πάνω στο «Θέατρο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» στο Τμήμα Παρευξεινίων Σπουδών στην Κομοτηνή. Η εμπλοκή του με το θέατρο ξεκίνησε στα χρόνια των σπουδών του, με τη συμμετοχή του σε παραστάσεις. Άρχισε να εργάζεται ως εκπαιδευτικός Αγγλικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 1992, ενώ συμμετείχε σε θεατρικές ομάδες. Το 2008, άρχισε να γράφει θεατρικά για παιδιά, τα οποία ανέβασε με τους μαθητές του, στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Ανάμεσά τους το «All you need is love», «Όσα ξέρουν τα παιδιά», «Το δέντρο με τις πεταλούδες», το «Μπαούλο της γιαγιάς» και το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα, ταξιδιώτες στο χρόνο», κάποια από τα οποία ανέβηκαν σε διάφορα σχολεία στην Ελλάδα. Τα έτη 2010-2015 σκηνοθέτησε παραστάσεις με ενήλικες στην Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης, ανάμεσα στις οποίες ήταν το έργο του «Πριν ανάψουν τα φώτα», το «Ανθρώπων Φωνές» όπου δραματοποιούσε διηγήματα του Μιχάλη Γκανά και το μονόπρακτο του «Απρόσμενη Συνάντηση». Το 2017, παρουσίασε στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής το θεατρικό του «Ελλάδα σαν τον ήλιο σου», σε σκηνοθεσία Μυρσίνης Λαντζουράκη. Συμμετείχε σε διάφορα συνέδρια ως εισηγητής και έκανε δημοσιεύσεις πάνω στο θέατρο, το σινεμά και την εκπαίδευση.

Η Ρόκκα Στέλλα είναι ΔΕΠ, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού/ Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Τομέας Άσκησης & Υγείας, με γνωστικό αντικείμενο Αεροβική Άσκηση με έμφαση στην πρόληψη μυο-σκελετικών τραυματισμών. Έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από επιστημονικά, ερευνητικά αντικείμενα: Φυσική Αγωγή, αεροβικός χορός, η επίδραση των προγραμμάτων χορού στο fitness-υγεία μαθητών/τριών δημοτικού, συναισθηματική νοημοσύνη, ψυχολογία της άσκησης, ψυχολογική υγεία και ευεξία ασκουμένων σε ομαδικά προγράμματα χορού, ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων σε αθλητές /τριες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, πρόληψη Μυο-σκελετικών Τραυματισμών σε αθλητές /τριες ομαδικών - ατομικών αθλημάτων και στο σχολικό περιβάλλον.

Διάρκεια 45'
Τέχνη Θέατρο