Εργαστήριο: βιωματικές δράσεις

Εμφάνιση
id 255
Τίτλος Εισαγωγή στο «Μαύρο Θέατρο»
Ονοματεπώνυμο Θεοδοσία Τουρτόγλου, Ευαγγελία Σταμάτη
Συνεδρία Θεατρικές τεχνικές στην τάξη [εργαστήριο] [ 09:30]
Αίθουσα 640
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Το εργαστήριο περιλαμβανε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος έγινε μια μικρή θεωρητική εισαγωγή στο Μαύρο θέατρο, δόθηκαν ιστορικά στοιχεία, πληροφορίες για το στήσιμο της σκηνής, τα φώτα, τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μαυρο Θέατρο.  Στο δεύτερο μέρος η ομάδα πέρασε από όλα τα στάδια όπως και η ομάδα των παιδιών στο σχολείο: γνωριμία, ενεργοποίηση, ασκήσεις ρυθμού, εμπιστοσύνης, φαντασίας κτλ στη συνέχεια δημιουργήθηκαν μικρότερες ομάδες και με αφορμή ένα αντικείμενο ( χάρτινη βάρκα) κλήθηκαν να φτιάξουν μιά δική τους ιστορία και αφού κατασκευάσουν συμπληρωματικά αντικείμενα να την παρουσιάσουν στη σκηνή του μαύρου θεάτρου.

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970 και ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάστηκε μέχρι το 2004 ως παιδαγωγός ειδικής αγωγής στο ΨΚΒΕ και στην ΠΒΜ του ΟΑΕΔ Λακκιάς. Εργάζεται ως νηπιαγωγός διορισμένη στο Υπ. Π από το 2004.  Είναι ιδρυτικό μέλος της κουκλοθεατρικής ομάδας Hocus Pocus, που για αρκετά χρόνια ανέβαζε παραστάσεις μαύρου θεάτρου, ενώ τα τελευταία χρόνια στις παραστάσεις της χρησιμοποιεί μείξη διαφόρων θεατρικών τεχνικών (αφήγηση, μάσκα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κ.α.). Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν στην παιδαγωγική του θεάτρου. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως εμψυχώτρια σε εργαστήρια ενηλίκων (συντονίστρια για 4 χρόνια στην ομάδα επιλογής μαύρου θεάτρου του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ) αλλά και παιδιών που αφορούν στην τεχνική του μαύρου θεάτρου. Φοιτήτρια στο 2ο έτος του μεταπτυχιακού Θεατρικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Βιογραφικό σημείωμα: Σταμάτη Ευαγγελία

Γεννήθηκε στο Δασοχώρι Γρεβενών το 1975. Από το 1994 ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθώς και του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Εργάζεται ως νηπιαγωγός από το 2000. Από το 2000 είναι μέλος της κουκλοθεατρικής ομάδας Hocus Pocus, που, για αρκετά χρόνια ανέβαζε παραστάσεις μαύρου θεάτρου, ενώ τα τελευταία χρόνια στις παραστάσεις της χρησιμοποιεί μείξη διαφόρων θεατρικών τεχνικών (αφήγηση, μάσκα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κ.α.). Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν στην παιδαγωγική του θεάτρου. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως εμψυχώτρια σε εργαστήρια ενηλίκων αλλά και παιδιών που αφορούν στην τεχνική του μαύρου θεάτρου. Είναι ιδρυτικό μέλος της παιδικής θεατρικής ομάδας Δασοχωρίου «Θεάτρελλοι». Φοιτήτρια στο 2ο έτος του μεταπτυχιακού του τμήματος Θεατρολογίας Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια 90'
Τέχνη Θέατρο