Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 273
Τίτλος «Το Συνέδριο των Λύκων» εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του παιδικού φόβου
Ονοματεπώνυμο Λίλιαν Καραμητσοπούλου, Αναστασία Κάτσικα
Συνεδρία Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του παιδικού φόβου [εργαστήριο] [ 18:30]
Αίθουσα 916
Ημερομηνία Thursday, 11 Oct 2018
Περίληψη

Στη συγκεκριμένη παρουσίαση στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη συνεργασία δασκάλου και θεατρολόγου στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι για να μπορέσει η γνώση να είναι βιωματική και ευχάριστη και να φτάνει επιτυχώς στον τελικό της αποδέκτη, τον μαθητή, θα πρέπει δάσκαλοι και ειδικότητες να συνεργάζονται αρμονικά και αλληλένδετα πάνω σε ένα κοινό αντικείμενο που θα συναποφασίζεται κάθε φορά.

 

Θα παρουσιάσουμε ένα απτό παράδειγμα μιας τέτοιας συνεργασίας όπως πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2013-14 στην Α’ Τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων.

 

Συνεργαζόμενοι δάσκαλοι ήταν η. κ. Κούστα Αναστασία, η κ. Κανή Φρίντα και η κ. Κουτσίου Γιώτα, και θεατρολόγος η κ. Λίλιαν Καραμητσοπούλου.

 

Η ιδέα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι στην πρώτη σχολική ηλικία αλλά και αργότερα τα παιδιά νιώθουν συχνά φόβο. Φόβο που προκαλείται ουσιαστικά χωρίς κάποια πραγματική αιτία. Ο φόβος για τους ξένους, ο φόβος του αποχωρισμού κι ο φόβος του θανάτου προκαλούν έντονο άγχος στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Επειδή η φαντασία τους εξελίσσεται ραγδαία τα όρια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας είναι ασαφή. Έτσι λοιπόν διάφορες απειλητικές φιγούρες από παραμύθια ζωντανεύουν και καταδυναστεύουν την πραγματική ζωή των παιδιών.

Αυτό το ταξίδι, αυτή την εμπειρία της άψογης συνεργασίας δασκάλου και θεατρολόγου θα μοιραστούμε με τους παρευρισκόμενους. Με τη χρήση video και φωτογραφιών θα ξεδιπλώσουμε την όλη διαδικασία χρονικά από τον Νοέμβρη μέχρι και τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα δίνονται στους παρευρισκόμενους τα κείμενα καθώς και οι θεατρικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στα μαθήματα.

 

Στο τέλος της παρουσίασης θα δοθεί η ευκαιρία για ερωτήσεις και συζήτηση.

Διάρκεια 90'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Λίλιαν Καραμητσοπούλου:

 

Αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κατεύθυνση «Θέατρο και Εκπαίδευση. Από το 1999 ως το 2017 υπήρξε Παιδαγωγός Θεατρικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δημόσια και Ιδιωτική.  Υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος “Μια βαλίτσα Θέατρο και Ιστορίες” που εκπονείται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπεύθυνη θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά και νέους στα Βριλήσσια από το 1999 έως σήμερα. Μέλος και πρώην Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων. Συνεργάστηκε με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο μάθημα «Εισαγωγή στη θεατρική αγωγή Β´» με τον καθηγητή Ιωσήφ Βιβιλάκη για την εκπαίδευση φοιτητών στη διδακτική της θεατρικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

 

 

Αναστασία Κάτσικα:

Έχω τελειώσει την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία καθώς και το Τμήμα Γενικής Αγωγής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημ. Εκπαίδευσης. Διδάσκω πολλά χρόνια στο 1ο Δ. Σ. Βριλησσίων και εκπονώ πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμμα με διάφορα θέματα από το 2001. Έχω παρακολυθήσει σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο κέντρο της Αργυρούπολης και ημερίδες σχετικές με την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.