Εργαστήριο: βιωματικές δράσεις

Εμφάνιση
id 325
Τίτλος Το ταξίδι των προσφύγων
Ονοματεπώνυμο Ειρήνη Καρυώτη, Μαριλένα Ζαπουνίδη, Βαλένα Παπαδοπούλου, Φωτεινή Τσακίρη, Ευαγγελία Κίτση
Συνεδρία Το ταξίδι των προσφύγων [εργαστήριο] [ 09:30]
Αίθουσα 421
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Θέατρο στο σχολείο», η ομάδα μας προσπάθησε να εμβαθύνει σ’  ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας και να αναδείξει την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων μας και ειδικότερα των μαθητών. Για τον λόγο αυτό σχεδίασε ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, αξιοποιώντας ως υλικό το βιβλίο του Μάικ Κένι «Το αγόρι με την βαλίτσα», σε  διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε με επιτυχία τρεις φορές  σε μαθητές Α Λυκείου ,  Γ γυμνασίου καθώς και σε μαθητές της Έκτης Δημοτικού, στα πλαίσια του εργαστηρίου  κοινωνικού Θεάτρου που οργανώθηκε φέτος  στο τμήμα θεάτρου κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο σχολείο είτε στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας του Γυμνασίου και του Λυκείου, στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη στάση των ανθρώπων απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, είτε ως ανεξάρτητο μάθημα θεατρικής αγωγής.
 

Βιογραφικό Σημείωμα

1. Ειρήνη Καρυώτη: Απόφοιτος του τμήματος Φ.Π.Ψ, του ΕΚΠΑ, εργάζεται ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τελειόφοιτη του τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ.

2.Κατερίνα Αγγίσταλη. Φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση (σε Λύκειο της Θεσσαλονίκης) εδώ και 12 χρόνια. Φοιτήτρια  στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, καθώς επιθυμεί να εμπλουτίσει τη διδακτική πράξη μέσω του εκπαιδευτικού δράματος. Είναι μέλος στο «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση».

3.Μαριλένα Ζαπουνίδη. Φοιτήτρια στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Επιμελείται την σκηνογραφία και τους φωτισμούς σε σκηνοθεσίες που γίνονται στο Τμήμα Θεάτρου. Συμμετοχή στο 4ο παιδικό φεστιβάλ Elephantastico με την κουκλοθεατρική παράσταση Puppets on the streets.

4. Βαλένα Παπαδοπούλου. Φοιτήτρια του Τμήματος Θεάτρου (Σχολή Καλών Τεχνών-Α.Π.Θ) με κατεύθυνση Δραματολογίας- Παραστασιολογίας. Εκπόνησε την Πρακτική της Άσκηση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Δείγματα της ερευνητικής δουλειάς της έχουν παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και στο 2ο Προπτυχιακό Συνέδριο Φιλοσοφίας.Ευαγγελία Κίτση. Φοιτήτρια του Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ. Σπούδασε Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία, ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

5. Φωτεινή Τσακίρη. Απόφοιτη του τμήματος Κινηματογράφου (Σχολή Καλών Τεχνών-Α.Π.Θ). Έχει εργαστεί ως βοηθός διευθυντή παραγωγής στην Κρατική Τηλεόραση καθώς και σε διάφορους φορείς πολιτισμού ( Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Πεδίο Δράσης Κόδρα κλπ.). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την οργάνωση παραγωγής στο θέατρο. Από το 2015 είναι φοιτήτρια του τμήματος Θεάτρου (Σχολή Καλών Τεχνών-Α.Π.Θ) με κατεύθυνση τη σκηνοθεσία.

 

Διάρκεια 90'
Τέχνη Θέατρο