Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 347
Τίτλος ΙΕΠ: Αποτελεσματική ομιλία μπροστά στο κοινό
Ονοματεπώνυμο Κωστής Σφυρικίδης
Συνεδρία Υποκριτική τέχνη και σχολείο [εργαστήρια] [ 09:30]
Αίθουσα 823
Ημερομηνία Friday, 12 Oct 2018
Περίληψη

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν αυτοπαρουσιαζόμενοι, για ποιον λόγο θεωρούν ότι χρειάζονται ένα τέτοιο μάθημα. Ανέφεραν  πως η φωνή τους όπως είναι τώρα, δεν είναι αρκετή ώστε να ανταπεξέλθουν στις υψηλές προκλήσεις που θέτει η διδασκαλία στο θορυβώδες περιβάλλον της τάξης του Δημοτικού Σχολείου, με αποτέλεσμα την διαρκή κακοποίηση/κακοχρηστία του φωνητικού τους οργάνου.

Ποικίλα σχόλια και απορίες απαντήθηκαν, περιγραφή του Διαφράγματος ως κορυφαίου εργαλείου της αναπνευστικής διαδικασίας έγινε και, θεωρητικά, η αναπνοή, η διαστολή των κοιλιακών τοιχωμάτων και οι δυνατότητες της αναπνοής εξερευνήθηκαν.

Αναφέρθηκαν εκτενώς οι κοινωνικοί παράγοντες που εμποδίζουν την φωνητική/σωματική αυτοέκφραση και ζητήθηκαν από τους συμμετέχοντες, προιόντος του χρόνου, οι σχετικές προσωπικές τους ιστορίες.

Εξερευνήθηκε η σωματική ένταση ως παράγων παρεμπόδισης της Ελεύθερης Φωνής και αναπτύχθηκαν τεχνικές αναγνώρισης της έντασης και αντικατάστασής της με την σωστή έννοια της χαλάρωσης, μιας χαλάρωσης που οδηγεί στη δράση.

Ειδική μνεία έγινε στην σωστή εκφορά των συμφώνων, που, άλλωστε, αποτελούν την «σπονδυλική στήλη» του Λόγου και προσδίδουν σε αυτόν κατανοητικότητα.

Το κεφάλαιο αυτό μας απασχόλησε ιδιαίτερα, καθώς κάτι τέτοιο, η άρτια δηλαδή προφορά της Ελληνικής, θα έπρεπε να διδάσκεται από την Α’ κιόλας τάξη του Δημοτικού.

Τα παραπάνω, (αναπνοή, διάφραγμα, ένταση – χαλάρωση, εκφορά), εφαρμόστηκαν σε ποιητικό κείμενο.

Η συμμετοχή όλων και η διαθεσιμότητα των συμμετεχόντων ήταν παραπάνω από ικανοποιητική.

Διάρκεια 45'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κωστής Σφυρικίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε βιολοντσέλλο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και Νομικά (χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του καθώς τον απορρόφησε το Θέατρο) στα πανεπιστήμια της Pavia και του Camerino της Ιταλίας.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή της Ρούλας Πατεράκη στη Θεσσαλονίκη.

 

Ως επαγγελματίας ηθοποιός εργάστηκε στο ελληνικό θέατρο από το 1979 έως το 1994.

Το 1990 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε αγωγή και χρήση της ανθρώπινης φωνής με την Κristin Linklater στο εξελιγμένο από την ίδια σύστημα "Freeing the Natural Voice" από όπου αποφοίτησε το 1993 έχοντας πιστοποιηθεί ως "Designated Linklater Teacher". Έκτοτε ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στο πεδίο της άσκησης της φωνής και του σώματος, παρακολουθώντας σεμινάρια στην Αγγλία και στις ΗΠΑ (Lessac Foundation, Patsy Rodenburg, Alba Emoting κ.ά.). 

 

Από το 1994 απορροφήθηκε εντελώς απο τη διδασκαλία της Φωνής, εγκαταλείποντας τη σκηνή. Δίδαξε σε Δραματικές Σχολές, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και ιδιωτικά.

 

Αναλαμβάνει τη φωνητική προετοιμασία θεατρικών παραστάσεων, τη διδασκαλία ρόλων μεμονωμένων ηθοποιών και την προετοιμασία σπουδαστών του Θεάτρου. Επίσης, εργάζεται  στο χώρο της επικοινωνίας, διδάσκοντας στελέχη επιχειρήσεων, εκφωνητές, τραγουδιστές, καθηγητές και πολιτικούς.