Εισήγηση

Εμφάνιση
id 348
Τίτλος To θέατρο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: το ελληνικό παράδειγμα στο διεθνές πεδίο
Ονοματεπώνυμο Κλειώ Φανουράκη
Συνεδρία ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ [ 09:00]
Αίθουσα Aula
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Στην παρούσα εισήγηση θα διερευνηθεί η αναγκαιότητα της εισαγωγής του μαθήματος του θεάτρου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέσα από την παράλληλη ένταξη των θεατρολόγων σε αυτήν. Οι βασικοί άξονες της εισήγησης θα είναι αφενός η θέση του μαθήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διεθνώς, εστιάζοντας σε παραδείγματα χωρών που το έχουν εισαγάγει και το διδάσκουν συστηματικά, και αφετέρου οι δυνατότητες αξιοποίησης των θεατρολογικών σπουδών στη διδακτική του θεάτρου στο ελληνικό σχολείο, μέσα από τη θεωρία, την ιστορία, και την πράξη του θεάτρου στην εκπαίδευση.

 

Με δεδομένη την ελλιπή συστηματική παρουσία του στα σχολεία της χώρας, εξαιτίας της ελάχιστης εκπροσώπησης της ειδικότητας των θεατρολόγων (μόνο στο Λύκειο), θα συζητηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης αναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα του θεάτρου στις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου. Η ουσιαστική ένταξη των θεατρολόγων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα προσεγγιστεί μέσα από την κριτική εφαρμογή του θεάτρου ως μαθήματος, μορφής τέχνης και παράστασης.

 

Διάρκεια 20'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σκηνοθέτις κινηματογράφου και θεάτρου, δραματουργός. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο, οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις της εστιάζονται στο πεδίο του θεάτρου/δράματος στην εκπαίδευση, στην εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική του θεάτρου, στην εφαρμογή του θεάτρου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην προσέγγιση της πολυπολιτισμικότητας μέσω των τεχνών, στη θεατρική και δημιουργική γραφή, στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και των ξένων γλωσσών μέσω του θεάτρου κ.ά. Έχει διδάξει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στο γνωστικό αντικείμενο του θεάτρου/δράματος  στην εκπαίδευση, και έχει υλοποιήσει ποικίλα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Το συγγραφικό και σκηνοθετικό της έργο εστιάζεται στο θέατρο και στον κινηματογράφο για παιδιά και ενήλικες (Φτου! Ξελευθερία για όλους, Μήδεια, Ξα μου κ.ά.). Έχει δημιουργήσει φεστιβάλ και διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα με άξονα το θέατρο στην κοινότητα, τις τέχνες και τον πολιτισμό.