Εισήγηση

Εμφάνιση
id 41
Τίτλος Μαθητές συνομιλούν με διακεκριμένους λογοτέχνες: Μια συνάντηση της βιωματικής μάθησης με τη δημιουργική γραφή, το θέατρο, τη μουσική, το σκίτσο, τη ζωγραφική και το χορό.
Ονοματεπώνυμο Αντώνης Μυκωνιάτης, Γιάννης Νταουλτζής
Συνεδρία ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ [ 15:00]
Αίθουσα 311
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Παρουσίαση της δράσης / θεσμού που υλοποιούμε εδώ και αρκετά χρόνια στο σχολείο μας οι φιλόλογοι λυκείου συνεργαζόμενοι με τον μουσικό, τον καθηγητή καλλιτεχνικών και τους καθηγητές φυσικής αγωγής του σχολείου μας. Στη δράση καλούνται και συμμετέχουν μαθητές και από άλλα σχολεία υπό την καθοδήγηση και συνοδεία των φιλολόγων τους.

Συγκεκριμένα έχουν κληθεί διακεκριμένοι πεζογράφοι και ποιητές (Τ. Πατρίκιος, Αν. Φωστιέρης, Κ. Χαραλαμπίδης, Κ. Μουρσελάς, Ρ. Γαλανάκη, Θ. Βαλτινός) για να συνομιλήσουν με τους μαθητές.

Οι μαθητές μελετούν το έργο των δημιουργών και ομάδα ή ομάδες των μαθητών, υπό την καθοδήγηση των  προαναφερθέν εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων, παρουσιάζουν ενώπιον των προσκεκλημένων λογοτεχνών εργασίες τους (θεατρικό δρώμενο, παντομίμα, εικονοποίηση τμήματος το έργου τους, τραγούδι, χορός), που σχετίζονται με συγκεκριμένο ποίημα, διήγημα ή μυθιστόρημα του συγκεκριμένου ποιητή ή πεζογράφου. Κατόπιν ή πριν από την παρουσίαση οι προσκεκλημένοι λογοτέχνες μιλούν στους μαθητές και συνομιλούν μαζί τους.

Στόχος του project είναι η βιωματική μάθηση, η αισθητική αγωγή, η καλλιέργεια φιλαναγνωσίας, η γενική πολιτιστική εμπειρία και ειδικότερα η «συνομιλία» της μιας μορφής τέχνης με την άλλη (λογοτεχνία, θέατρο, μουσική/τραγούδι, χορός).

Διάρκεια 20'
Τέχνη Μουσική Θέατρο Χορός Εικαστικά
Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Ιωάννης Νταουλτζής είναι καθηγητής Φιλόλογος στα Εκπαιδευτήρια Δούκα από το Σεπτέμβριο του 1991. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εργαστεί ως επιμελητής μεταφράσεων λογοτεχνικών κειμένων στον εκδοτικό οίκο “Πολυεκδοτική Ε.Π.Ε.”.

 

Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα εκτός από τη διδακτική του δραστηριότητα υπήρξε:

  • Υπεύθυνος του Τομέα Οπτικοακουστικού Υλικού και Βιβλιοθήκης.
  • Υπεύθυνος Επιμόρφωσης, διοργανώνοντας σεμινάρια, σε συνεργασία με κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.
  • Συντονιστής της έκδοσης του βιβλίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα του  2008 με τίτλο «Το σχολείο του μέλλοντος».
  • Συντονιστής της έκδοσης του Λευκώματος των τελειόφοιτων μαθητών του Λυκείου.
  • Συντονιστής των Διαδραστικών Μορφωτικών Επισκέψεων του Λυκείου.

 

Έχει παρακολουθήσει διεθνή αλλά και εθνικά σεμινάρια και συνέδρια επιστημονικής, εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής κατάρτισης.

 

Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε σεμινάρια  και συνέδρια (ενδεικτικά: "Έκθεση  Ιδεών – Λόγος Δημιουργικός”, «Τρόποι διδασκαλίας και διόρθωσης γραπτών των μαθημάτων των Νέων Ελληνικών», «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη», «Αφήγηση μιας διαθεματικής, βιωματικής δράσης στο πλαίσιο της προσέγγισης του φαινομένου του ρατσισμού», «(Αυτο)σχέδιο μαθήματος, Τ. Σινόπουλος: Ο καιόμενος, μια βιωματική προσέγγιση του ποιήματος».)

 

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίων των Εκπαιδευτηρίων Δούκα με τίτλο "Εστίες του Ελληνισμού - Φωνές που αντηχούν ακόμη", “Ο Ελληνισμός στην Οικουμένη”, “Οικογένεια - το κύτταρο της κοινωνίας”.

 

Έχει συγγράψει το σχολικό βοήθημα «50 Θέματα Προσομοίωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων» εκδ. Σιδέρης (ομαδικό).

 

Ακόμη έχει συμμετάσχει στο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Microsoft με θέμα «Πρωτοπόροι Δάσκαλοι 1995» με το project «Διδακτική προσέγγιση του βιβλίου ¨Η ζωή εν τάφω¨ του Στρ. Μυριβήλη».

Έχει πάρει το πρώτο βραβεία των EDUCATION BUSINESS AWARDS 2016 Α10 για το project «ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ».

 

 

 

Ο Αντώνης Μυκωνιάτης  είναι καθηγητής Φιλόλογος στα Εκπαιδευτήρια Δούκα από το Σεπτέμβριο του 1988. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εργαστεί επίσης από το 1988 έως το 1992 ως ωρομίσθιος καθηγητής Ελληνικών στην Σχολή Ικάρων (Μονάδα Προπαίδευσης Αλλοδαπών)

 

Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα εκτός από τη διδακτική του δραστηριότητα υπήρξε:

  • Υπεύθυνος του Τομέα Οπτικοακουστικού Υλικού και Βιβλιοθήκης.
  • Συντονιστής των Μορφωτικών Επισκέψεων του Λυκείου.
  • Συντονιστής των Πολιτιστικών και Επετειακών εκδηλώσεων του Λυκείου.

Από το 2013 είναι Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Φιλολόγων του Λυκείου.

 

Επιπλέον έχει συμμετάσχει ως μέλος οργανωτικών ή επιστημονικών επιτροπών στα ακόλουθα Μαθητικά Συνέδρια:

  1. «Τα νομίσματα και η Ιστορία» (Συνδιοργανωτές: Νομισματικό Μουσείο , Εκπαιδευτήρια Δούκα).
  2. «Το Βυζάντιο ανάμεσα στην Αρχαιότητα και τη σύγχρονη Ελλάδα» Συνδιοργανωτές: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.), Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Β' Αθήνας , Εκπαιδευτήρια Δούκα)
  3. Ημερίδα Μνήμης και Τιμής στο μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη.
  4. «Η θάλασσα» (Συνδιοργανωτές: Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Β' Αθήνας , Εκπαιδευτήρια Δούκα)
  5. «Η Ελλάδα στον 20ο αιώνα» (Συνδιοργανωτές: Πολιτιστικό  Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Εκπαιδευτήρια Δούκα).

 

 Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ημερίδα με θέμα «Η αξιοποίηση της Τέχνης στη διδακτική διαδικασία» που οργανώθηκε από τους Συμβούλους Φιλολόγων. Το θέμα της εισήγησης ήταν : «Η διδασκαλία της μυκηναϊκής τέχνης μέσα από τα ευρήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών».

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια επιστημονικής, εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής κατάρτισης.

 

 

Συγγραφική δραστηριότητα

Έχει γράψει βοηθήματα Λατινικών για τη Β’και τη Γ’Λυκείου στον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.

Έχει γράψει το Ημερολόγιο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα με θέμα το «Δημογραφικό ζήτημα».

Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των Ημερολογίων Δούκα με θέματα "Εστίες του Ελληνισμού - Φωνές που αντηχούν ακόμη" &  «Ο  Ελληνισμός στην Οικουμένη”.