Εισήγηση

Εμφάνιση
id 135
Τίτλος Η Τέχνη στα Καλλιτεχνικά Σχολεία . Ένα σχολείο και ένα πρόγραμμα σπουδών με σημαντικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
Ονοματεπώνυμο Μαρία Φραγκή
Συνεδρία ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ [ 15:30]
Αίθουσα 313
Ημερομηνία Thursday, 11 Oct 2018
Περίληψη

Στην εισήγησή μας θα γίνει εκτεταμένη διερεύνηση της παρουσίας των τεχνών και ιδιαίτερα του θεάτρου στην εκπαίδευση, όπως διαμορφώνεται στα Καλλιτεχνικά Σχολεία(2003-2018) αλλά και συνολικά στην Εκπαίδευση, με έμφαση στις προτάσεις (Προγράμματα Σπουδών, Επιμορφωτικές δράσεις κ.ά.) που έχουν γίνει  τα τελευταία χρόνια . Μέσα από τις αναφορές μας σε παραδείγματα , θα συμβάλουμε στην ανάδειξη της θέσης των τεχνών και στη σημασία του ενιαίου σχεδιασμού της εκπαιδευτικής πολιτικής για την Τέχνη στο μελλοντικό σχολείο .

Θα επιδιώξουμε να γνωρίσουμε ποιος είναι ο ρόλος του θεάτρου σε μια παιδεία που στοχεύει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας , στην καλλιέργεια  της πολλαπλής νοημοσύνης, στην κοινωνικοποίηση, στην αύξηση της περιέργειας, της συνθετικής σκέψης και των άλλων μαθησιακών αναγκών, στην αντίληψη της πολιτειότητας, της διαφορετικότητας και του σεβασμού των άλλων.

Μια διαδρομή στο πρόσφατο χρονικό της Τέχνης στην Ελληνική εκπαίδευση,  ενδέχεται να περιέχει αρκετές ουσιαστικές και καθοριστικές  για τον ερευνητή επαναλαμβανόμενες επιλογές, οι οποίες και καθορίζουν εν τέλει την ποιότητα και τη θέση της κάθε μορφής Τέχνης στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.                                                            

Τέλος θα διερευνηθεί η αδυναμία του συνόλου της Εκπαίδευσης , να εντάξει θεσμικά και να αναδείξει την αξία της εκπαιδευτικής και της επιστημονικής διάστασης που έχει για κάθε κοινωνία και για τον κάθε άνθρωπο η Τέχνη.

Διάρκεια 20'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική . Παίζει στο θέατρο και σκηνοθετεί από το 1983. Αποφοίτησε από  τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Eίναι  Διδάκτωρ  Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών με ειδίκευση στις ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ-ΘΕΑΤΡΟ, του Πανεπιστημίου PARIS X-NANTERRE. Έχει σκηνοθετήσει επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους με έμφαση στην έρευνα παραστάσεων για παιδικό &  νεανικό κοινό . Ίδρυσε το «Εργαστήριο Θεατρικής Έρευνας και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Ομάδα «ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ; » του Eθνικού Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει  θέατρο - θεωρία και πράξη- σε ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού από το 1997 έως σήμερα . Είναι συγγραφέας άρθρων και συγγραμμάτων σχετικών με το θέατρο για παιδιά και εφήβους καθών και Προγραμμάτων Σπουδών και βιβλίων/εντύπων ειδικών για το θέατρο στην εκπαίδευση.Είναι μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.