Εισήγηση

Εμφάνιση
id 262
Τίτλος Η θεατρική κούκλα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Το παράδειγμα της Α΄ τάξης του ολοήμερου του 26ου & 29ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών.
Ονοματεπώνυμο Παρασκευή Γιαννοπούλου
Συνεδρία ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ [ 09:00]
Αίθουσα 313
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Η παρούσα εργασία αφορά το ρόλο της θεατρικής κούκλας και του κουκλοθεάτρου στην θεατρική παιδεία των παιδιών των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά μέσα από την κατασκευή της δικής τους θεατρικής κούκλας και μέσω της ταύτισή της με συγκεκριμένο ήρωα από τη σφαίρα της δικής τους επινόησης και εμψύχωσης, καθώς και δημιουργώντας το δικό τους μικρό, πρωτότυπο κουκλοθεατρικό έργο, αναπτύσσουν τη φαντασία, επικοινωνία και δημιουργικότητά τους. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούν τις κούκλες για να εκφράσουν με θεατρικό τρόπο καταστάσεις προερχόμενες από παραμύθια ή και από την καθημερινή ζωή του περιβάλλοντός τους, αναπτύσσοντας τη συγκέντρωση,  το λόγο και την αφηγηματικότητα,  μέσα σε ευχάριστο παιδαγωγικό κλίμα. Η εργασία θα παρουσιάσει το παράδειγμα της Α΄ τάξης του ολοήμερου του 26ου & 29ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, του σχολικού έτους 2014-15. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το κουκλοθέατρο, έγιναν θεατές και στη συνέχεια εμψυχωτές έτοιμου κουκλοθέατρου και γνωστών παραμυθιών. Κατόπιν, οι ίδιοι δημιούργησαν τις δικές τους θεατρικές κούκλες και σε ομάδες την ιστορία που ήθελαν να παρουσιάσουν. Οι ιστορίες παρουσιάστηκαν στην καλοκαιρινή γιορτή του σχολείου.

Διάρκεια 20'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Παρασκευή Γιαννοπούλου: Πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο «Θέατρο: Θεωρία και Πράξη – Ιστορία και Παρόν» του ίδιου τμήματος, πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής Κώστα Καζάκου. Στα πλαίσια των σπουδών της έκανε πρακτική άσκηση στο Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια. Έχει διδάξει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, στα πλαίσια του οποίου έχει παρουσιάσει θεατρικές και κουκλοθεατρικές παραστάσεις. Έχει διδάξει το μάθημα του θεάτρου στον ιδιωτικό τομέα και σε δήμους. Συμμετείχε στο Ε΄ Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο με θέμα Θέατρο και Δημοκρατία ( Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Αθήνα 5-8/11/2014) με την ανακοίνωση «Το Πολιτικό Θέατρο στη μεταπολίτευση: Θεατρικά έργα που παραστάθηκαν κατά την περίοδο 1974 - 1976».