Εισήγηση

Εμφάνιση
id 276
Τίτλος «ΤΟ ΔΑΣΟΣ : ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ» -Μια βραβευμένη πρακτική διδακτικής επιστημών μέσα από το θέατρο από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου.
Ονοματεπώνυμο Ευφροσύνη Λάζου
Συνεδρία ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ [ 15:00]
Αίθουσα 204
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Αντικείμενο της εισήγησης είναι η φιλοσοφία , η μεθοδολογία και  η εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθήθηκε στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην Δ’ Δημοτικού του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου κατά το σχολικό έτος 2017-2018 για την εκπόνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος « ΤΟ ΔΑΣΟΣ : ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ». Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε από τη Δασκάλα Θεατρικής Αγωγής σε συνεργασία με τις δασκάλες των δύο τμημάτων της Δ΄ Δημοτικού, τους δασκάλους μουσικής και εικαστικών και με την επιστημονική καθοδήγηση συμβούλου-δασολόγου, προκειμένου να συμμετάσχει το σχολείο στην εκπαιδευτική δράση « ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ» που διοργανώθηκε  από τη Science View  (Ελληνική  Ένωση  Δημοσιογράφων Επιστήμης)  σε συνεργασία με το τμήμα  ΦΠΨ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πρώτη φορά για δημοτικά σχολεία, το έτος αυτό.

Στόχος της δράσης γενικά είναι η δραματοποίηση επιστημονικών εννοιών και γνώσεων που προέρχονται από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων της τάξης και συγκεκριμένος στόχος του δικού μας εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η διδασκαλία της λειτουργίας του Δασικού Οικοσυστήματος (αναπνοή –διαπνοή- φωτοσύνθεση –τροφικές αλυσίδες) μέσα από μια θεατρική παράσταση. Στην παράσταση αυτή συμμετείχαν 40 μαθητές , οι οποίοι με τους δημιουργικούς αυτοσχεδιασμούς τους πάνω σε καθοδηγούμενο θέμα , συνέβαλαν καθοριστικά στη συγγραφή του πρωτότυπου σεναρίου της παράστασης, στην επιλογή των ρόλων καθώς και στην κινησιολογική, σκηνοθετική και εικαστική προσέγγιση του κειμένου. Αποτέλεσμα αυτής της απίστευτα πρωτότυπης και δημιουργικής δουλειάς ήταν η απόσπαση του βραβείου καλύτερης συνολικής παρουσίασης στον πανελλήνιο διαγωνισμό της δράσης καθώς και 4 ακόμα βραβείων.

Η παράσταση βρίσκεται αναρτημένη στο διαδίκτυο στον ιστότοπο της Science View.

Η σχολική κοινότητα (μαθητές-εκπαιδευτικοί) αλλά και η τοπική κοινωνία που παρακολούθησε το πρόγραμμα, με συγκίνηση έγιναν κοινωνοί μιας μεγάλης αλήθειας: « Ο δρόμος για την αληθινή επιστήμη περνάει μέσα από την τέχνη! Οι δυο μαζί φτιάχνουν το «όλο»!»

Διάρκεια 20'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Η Λάζου Ευφροσύνη γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και Θεατρικές Σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος Δραματικής Σχολής και Κιθάρας. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Παιδαγωγική του  Δραματικής Τέχνης( ΜΑ Drama in Education-UCE in Birmingham ) και απέκτησε με διάκριση  το Δίπλωμα « Θεάτρου στην Εκπαίδευση» ( Theatre in Education- Central School of Speech and Drama in London).Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια δραματικής τέχνης και παιδαγωγικής της ( Αugusto Boal- Eillen Penninghton- Jonathan Neelands κ.α) και έχει διατελέσει πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος.

Υπήρξε εισηγήτρια ενός κύκλου σεμιναρίων « Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση» για εκπαιδευτικούς και θεατρολόγους στο Μουσείο Ελληνικής  Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα , αλλά και στη Ζάκυνθο. Από το 1997 εργάζεται ως δασκάλα θεατρικής αγωγής σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία σε Αθήνα και Ζάκυνθο, όπου και μονιμοποιήθηκε ,καθώς και σε πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους. Από τη θέση της αυτή ανέβασε πάνω από 50 θεατρικές παραστάσεις με παιδιά και εφήβους ,λογοτεχνικών κειμένων αλλά και θεατρικών έργων ,πάντα σε δική της διασκευή καθώς και πρωτότυπων κειμένων (Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά έργα : « Άθλιοι» του Βίκτορος Ουγκώ, «Ε.Π.» της Άλκης Ζέη,

« Βατραχομυομαχία» του Ομήρου, « Η Μόμο» του Μίχαελ Έντε, « Ο Μυστικός Κήπος» της Φ.Χ. Μπάρνετ « Η Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη) .

Από το 2000 ζει και εργάζεται στη Ζάκυνθο και το 2014-2016 διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ζακύνθου.