Εισήγηση

Εμφάνιση
id 280
Τίτλος ’Το Κουκλοθέατρο ως διαμεσολαβητικό εργαλείο μάθησης και επικοινωνίας στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση’’
Ονοματεπώνυμο Χρυσάνθη Κουτρομάνου
Συνεδρία ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ [ 09:00]
Αίθουσα 313
Ημερομηνία Saturday, 13 Oct 2018
Περίληψη

Η εξελισσόμενη εκπαιδευτική πραγματικότητα αποκτά ένα πολυπολιτισμικό πλουραλισμό και  ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών χρησιμοποιεί τις Παραστατικές Τέχνες όχι μόνο ως αισθητικό αποτέλεσμα αλλά ως διδακτικό μέσο και εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης. Η εκπόνηση της παρούσας εργασίας πραγματεύεται τη χρήση του Κουκλοθέατρου ως  μορφή Δραματικής Τέχνης αλλά και ως εφευρετικό, δημιουργικό και αλληλεπιδραστικό εργαλείο στα πλαίσια της διαφοροποιημένης διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα, αφού πραγματοποιηθεί μία επιστημονική προσέγγιση των ορολογιών ‘’Διαπολιτισμική Εκπαίδευση’’ και ‘’Κουκλοθέατρο’’ , μελετάται και  παρουσιάζεται η αιτιώδης μεταξύ τους σύνδεση αλλά και διαφορετικά του είδη κουκλοθεάτρου που κρίνονται θεωρητικά και πρακτικά κατάλληλα για την παρουσίαση της διαπολιτισμικότητας στη σχολική τάξη. Η βιωματική χρήση και μετουσίωση της κούκλας στην εκπαιδευτική παράγει ένα σταθερό μεταγνωστικό αποτέλεσμα και συμβάλλει στην επικοινωνιακή εξέλιξη και προσαρμοστική ετοιμότητα των μαθητών. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή τόσο στο γνωστικό τομέα δραστηριότητας αφού οι μαθητές εμπλουτίζονται λεξιλογικά και φραστικά, βελτιώνουν την ακουστική και αφηγηματική τους δεξιότητα μέσω της δραματοποίησης αλλά παράλληλα αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση, τη κριτική στάση, την επικοινωνία γνωρίζοντας τη δική τους ταυτότητα και αποδέχοντας τη ταυτότητα των άλλων.  Μακροπρόθεσμα, τα συμπεράσματα της παρούσας εργασίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για επέκταση και εφαρμογής της κουκλοθεατρικής μεθόδου στα αναλυτικά σχολικά προγράμματα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων αξιοποιώντας τη ως ένα δυναμικό, διαμεσολαβητικό εργαλείο μάθησης και επικοινωνίας.

 

Λέξεις Κλειδιά: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Κουκλοθέατρο, Διαφορετικότητα, Επικοινωνιακές Στρατηγικές, Γνωστικές Δεξιότητες, Πλουραλιστική Εκπαίδευση.

 

Διάρκεια 20'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Ονομάζομαι Κουτρομάνου Χρυσάνθη. Είμαι 25 ετών, κατάγομαι από το Αγρίνιο όπου και διαμένω. Είμαι απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πατρών, προπτυχιακή σπουδάστρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδικής Αγωγής του Ε.Α.Π. και Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Π.Θ. Ως σύγχρονη εκπαιδευτικός άντλησα διδακτική εμπειρία από την παρουσία μου σε δυο σχολεία της Ελλάδας και της Κρακοβίας, από τη συνεργασία μου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στα πλαίσια της διαπολιτισμικής ενταξιακής εκπαίδευσης από όπου και έλαβα εκπαιδευτική διάκριση καθώς και από την εθελοντική εκπαιδευτική μου δράση. Εργάζομαι σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη πόλη του Αγρινίου ως Δασκάλα, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και κουκλοθέατρου. Έχω παρακολουθήσει σεμιναριακούς κύκλους αναφορικά με το θεατρικό παιχνίδι, παιγνιοθεραπεία-δραματοθεραπεία, ψυχόδραμα, μουσικοκινητική, σχολική ψυχολογία, εμψύχωση και κατασκευή κούκλας.  Με αρωγούς μου την ομαδοσυνεργατική μέθοδο και τα πολύτιμα εργαλεία η παρουσία μου στα πλαίσια της σύγχρονης διδακτικής πράξης στοχεύει στην ψυχοσυναισθηματική, γνωστική και κοινωνικοπολιτισμική εξέλιξη του εκάστοτε παιδιού.