Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 290
Τίτλος Μύθος, Μουσική και Animation: θεωρία και διαδραστικοί πειραματισμοί στην Ειδική αγωγή και εκπαίδευση
Ονοματεπώνυμο Ματίνα Βενετιάδου, Ιωάννα Γαλλή
Συνεδρία Πειραματικές διδασκαλίες τέχνης στην Ειδική και την Γενική Αγωγή [ 16:00]
Αίθουσα 741
Ημερομηνία Thursday, 11 Oct 2018
Περίληψη

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει πειραματικό χαρακτήρα και δημιουργήθηκε στην προσπάθειά μας να φέρουμε τους μαθητές σε επαφή με το Μύθο, και τη Μουσική μέσα από τη διαθεματικότητα και ποικίλες δημιουργικές και βιωματικές δράσεις. Οι μαθητές εξερεύνησαν και ανέπτυξαν νέες δημιουργικές “γέφυρες”, οι οποίες συνδέουν την Αρχαία ελληνική μουσική με το Αρχαιοελληνικό Μυθο, τον ποιητικό λόγο με τη μουσική σύνθεση, την εικαστική σύνθεση με τη μουσική και την τεχνολογία, το Μύθο με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την τέχνη με τη ζωή και όλα αυτά μαζί «συνομιλούν» στη δημιουργία μιας ταινίας animation (stop motion) μικρού μήκους.

Τα παραπάνω θα γίνουν αφορμή για ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες στο πνεύμα της σύγχρονης μουσικής αγωγής: φωνητικοί και ηχητικοί πειραματισμοί, δημιουργική γραφή, εικαστική και μουσική σύνθεση, αυτοσχεδιασμός, με σκοπό την  παραγωγή ενός σύνθετου έργου τέχνης όπου τέχνες και τεχνολογία συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Ο μαθητής δεν είναι ένας απλός παρατηρητής αλλά μαθαίνει να πειραματίζεται, να δημιουργεί και από παθητικός δέκτης να μεταμορφώνεται σε ενεργό υποκείμενο - δημιουργό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε εφαρμόστηκε σε μαθητές της Α και Β τάξης του Ειδικού Λυκείου Αθηνών (20 μαθητές) στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος της Δ.Δ.Ε Α’ Αθήνας και είχε διάρκεια έξι μήνες.

Διάρκεια 45'
Τέχνη Μουσική
Βιογραφικό Σημείωμα

Η Ματίνα Βενετιάδου (Phd) γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας από Έλληνες γονείς. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτατης Κρατικής Μουσικής Ακαδημίας της Σόφιας με πτυχία Magister: στη  «Διεύθυνσης Χορωδίας», με υπεύθυνη καθηγήτρια την prof. Anna Belcheva και στη «Μουσικολογία», με υπεύθυνη καθηγήτρια την prof. Veska Charalampieva. Από το 2007 είναι Διδάκτορας Μουσικολογίας στο επιστημονικό πεδίο της «Διεύθυνσης Χορωδίας» - Κρατική Μουσική Ακαδημία της Σόφιας. Οι σπουδές της περιλαμβάνουν πτυχία στα ανώτερα θεωρητικά και το πιάνο: αρμονία με τον καθηγητή Μ.Τσαούση, αντίστιξη και Φούγκα με καθηγήτρια την R. Raitseva και  πιάνο με τους καθηγητές Μ. Κριθαρά, B. Taneva, E. Simenonova και Ι. Kroushev. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια σύνθεσης με καθηγητές τον Πάνο Τριανταφυλλίδη, Ι. Παπαδοπούλου, Ι. Κονιτόπουλο, Ι.Παπαδάτο. Θ. Αντωνίου. Έχει συμμετάσχει σε σεμιναρια και  master Class Διεύθυνσης χορωδίας/ ορχήστρας, μουσικοπαιδαγωγικών και σύνθεσης στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α.

Έχει διευθύνει τις χορωδίες: της Κρατικής Μουσικής Ακαδημίας της Σόφιας, τη χορωδία Gächinger Kantorei – Stuttgart, τη «Festival Chorus & Orchestra” – Oregon – Η.Π.Α. Είναι ιδρυτικό μέλος και διηύθυνε τις χορωδίες του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, την πολυπολιτισμική χορωδία «Ουτοπία», την Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου της Αθήνας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός Μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαιδευση. Το ερευνητικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.