Εργαστήριο: καλές πρακτικές

Εμφάνιση
id 296
Τίτλος Το θέατρο και η μουσική του στα μουσικά σχολεία: καλές πρακτικές
Ονοματεπώνυμο Απόστολος Πούλιος, Δήμητρα Κουφάκη
Συνεδρία Μουσική: νέες διδακτικές προσεγγίσεις 1 [εργαστήρια] [ 18:30]
Αίθουσα 742
Ημερομηνία Thursday, 11 Oct 2018
Περίληψη

Το εργαστήριο παρουσιάζει την εμπειρία δύο εκπαιδευτικών του Μουσικού Γυμνασίου Λ.Τ. Ιλίου σε μια σειρά από μαθήματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνέδεσαν το θέατρο και τη μουσική. Πρόκειται για δραστηριότητες που εκπονήθηκαν κατά την τελευταία πενταετία στο πλαίσιο δυο μαθημάτων του προγράμματος σπουδών των μουσικών σχολείων: την Ερευνητική Εργασία (Project) (μία ώρα εβδομαδιαίως στις πρώτες δύο τάξεις του λυκείου) και τα Σύνολα Ελεύθερης Έκφρασης και Μουσικής Δημιουργίας (δύο ώρες εβδομαδιαίως στις τρεις τάξεις του λυκείου). Τα μαθήματα αυτά αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία για να επιτευχθεί η σύζευξη των δυο τεχνών και ταυτόχρονα να δοθεί η ευκαιρία σε μαθήτριες/μαθητές:

α) να συνδέσουν τις δύο τέχνες με μαθήματα του προγράμματος σπουδών των μουσικών σχολείων (Θεατρολογία, Ιστορία Μουσικής, Ευρωπαϊκή Μουσική Θεωρία, Λογοτεχνία, Ξένες Γλώσσες, Ιστορία, Φιλοσοφία, Αρχές Κοινωνικών Επιστημών) στο πλαίσιο της διαθεματικότητας και της απόκτησης ποικίλων γνώσεων και κριτικών δεξιοτήτων με τη χρήση, μεταξύ άλλων, θεατρολογικών και μουσικολογικών ερευνητικών εργαλείων

β) να ανακαλύψουν τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας μέσα από τις δυο τέχνες και να αναπτύξουν δεξιότητες που ενδεχομένως δεν υπάρχει χρόνος να διερευνήσουν στο πλαίσιο άλλων μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος ή στον ελεύθερο χρόνο τους

γ) να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους μέσα από τη συνεργασία και τη διάδραση με συμμαθήτριες/τές και εκπαιδευτικούς, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, την επικοινωνία με τα μέλη της σχολικής και εξωσχολικής κοινότητας, τη δυνατότητα επαγγελματικού προσανατολισμού σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τις τέχνες και ειδικότερα το θέατρο και τη μουσική, και εντέλει την πορεία προς την αυτογνωσία και την ενήλικη ζωή μέσα από μια εμπλουτισμένη και διευρυμένη οπτική που προσφέρει η ενασχόληση με τις τέχνες.

Δομή εργαστηρίου

Το εργαστήριο θα παρουσιάσει αρχικά το θεωρητικό υπόβαθρο που οδήγησε τους δυο εκπαιδευτικούς και τις/τους συναδέλφους-συνεργάτες τους στην επιλογή των θεματικών αξόνων και του διδαχθέντος υλικού (ενδεικτικά Κοντογιάννη 2012, Σέξτου 1998, Μάτεσις 1990, Μαυρομούστακος 2005, Σειραγάκης 2009, Γεωργακάκη 2013, Moore & Bergman 2008, Alonso 2012, Franceschina 2015, Sternfeld 2011). Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού και με τη συμμετοχή μαθητών/τριών του σχολείου, μια σειρά από καλές πρακτικές που προέκυψαν μέσα από τους ακόλουθους κύκλους μαθημάτων και δραστηριοτήτων:

Α) Κύκλοι μαθημάτων θεωρητικού και πρακτικού προσανατολισμού (theory and performance)

 

Α1. Δραματοποίηση αφηγηματικών κειμένων

Α2. Η σχέση ανάμεσα στη Λογοτεχνία και το Μιούζικαλ

Α3. Ο ρόλος της μουσικής και του τραγουδιού στο ελληνικό θέατρο του 20ού αιώνα: 

Α4. Μπέρτολντ Μπρεχτ: 

Α5: Η ελληνική οπερέτα: 

Α6. Η παρουσίαση αμερικανικών/αγγλικών μιούζικαλ από αθηναϊκούς θιάσους: 

Β) Κύκλοι μαθημάτων πρακτικού προσανατολισμού (performance): Το «Σύνολο Μιούζικαλ»

 

Συζήτηση με τους συμμετέχοντες/τις συμμετέχουσες

Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση των εκπαιδευτικών με τους συμμετέχοντες/τις συμμετέχουσες, ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις πρακτικές που παρουσιάστηκαν, προτάσεις για (αυτο)βελτίωση και σκέψεις για τη θέση της διδασκαλίας των δύο τεχνών στο πρόγραμμα των μουσικών σχολείων και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Απόστολος Πούλιος είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Α.Π.Θ. και Διδάκτορας Κοινωνιογλωσσολογίας του ίδιου τμήματος. Είναι επίσης πτυχιούχος πιάνου και ανώτερων θεωρητικών του Ελληνικού Ωδείου. Διδάσκει Αγγλικά, Πιάνο και Μουσικό Θέατρο στο Μουσικό Γυμνάσιο—Λ.Τ. Ιλίου, ενώ παράλληλα είναι μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Νέες Τάσεις στην Ανάλυση και τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής». Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια γλωσσολογίας, πολιτισμικών σπουδών, μουσικολογίας και θεατρολογίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι δημοσιεύσεις του εντάσσονται στον χώρο της Κοινωνιογλωσσολογίας, του Λόγου των ΜΜΕ και της Ιστορίας του Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου.

 

Η Δήμητρα Κουφάκη είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α. και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Επιπλέον είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια θεατρολογίας, μουσικολογίας και ελληνικής παλαιογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει Θεατρική Αγωγή και Βυζαντινή Μουσική στο Μουσικό Γυμνάσιο—Λ.Τ. Ιλίου από το 2010 και παράλληλα συντονίζει τη θεατρική ομάδα του σχολείου.

Διάρκεια 45'
Τέχνη Μουσική Θέατρο