Εισήγηση

Εμφάνιση
id 317
Τίτλος Προσεγγίζοντας τον Ηρόδοτο μέσα από θεατρικές τεχνικές. (Τα μαθήματα της Ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής γλώσσας από μετάφραση στην Α γυμνασίου).
Ονοματεπώνυμο Μαρία Βλάχου
Συνεδρία ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ [ 16:00]
Αίθουσα 313
Ημερομηνία Friday, 12 Oct 2018
Περίληψη

Αξιοποιώντας τις θεατρικές τεχνικές στο μάθημα των Αρχαίων ελληνικών από μετάφραση, παίρνοντας για παράδειγμα το μάθημα του Ηροδότου της Α γυμνασίου, δίνεται η ευκαιρία στο μαθητή μια εμπειρία μάθησης, μέσα από την οποία θα αποκομίσει ευχάριστη μα κυρίως εμπειρική γνώση. 

Η Τέχνη του θεάτρου πλαισιώνεται από ένα ευρύ πεδίο τεχνών, όπως η μουσική, τα εικαστικά, η τέχνη του λόγου, η κίνηση οι οποίες αποτελούν οπτικές γωνίες και  εργαλεία που μπορούν να προσεγγίσουν κατ ουσία την αφομοίωση του μαθήματος της Ιστορίας και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η βιωματική μορφή των θεατρικών τεχνικών έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη καταγραφή της γνώσης μέσα από την εμπειρία. Ο μαθητής γνωρίσει περισσότερα για τους ήρωες, τα ιστορικά γεγονότα μα και τις αξίες που ταξιδεύουν μέχρι το παρόν, με όχημα τις «Ιστορίαι» του Ηροδότου. Ταυτίζεται, βιώνει και αναρωτιέται πάνω στα ιστορικά γεγονότα και στους αρχαίους ήρωες, στα διλλήματα και τις αποφάσεις τους. Γίνεται εξερευνητής, αρχαιολόγος, στρατηγός, ναύτης, πολεμικός ανταποκριτής μα κυρίως γνώστης και δημιουργός.

Μέσα από την καθοδήγηση και το σχεδιασμό του θεατρολόγου, οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν μια παράσταση που βασίζεται στους ίδιους τους αυτοσχεδιασμούς τους, με άξονα τον Ηρόδοτο και συγκεκριμένα το βιβλίο των αρχαίων ελληνικών από μετάφραση της Α γυμνασίου.

Η συγκεκριμένη πρόταση προτείνεται να διδαχθεί από τον Θεατρολόγο στην Α γυμνασίου, τόσο ως αυτόνομος κύκλος θεατρικών εργαστηρίων, όσο και  συμπληρωματικά στη διδασκαλία του Φιλόλογου.

Διάρκεια 20'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Η Μαρία Βλάχου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Α έτος του τμήματος στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο : «Από το κείμενο στη σκηνή: Το ελληνικό θέατρο σε διάλογο με το Παγκόσμιο». Απόφοιτος της Δραματικής σχολής Διομήδη Φωτιάδη έχει  πολύχρονη σκηνική εμπειρία στο θέατρο και στο Θέατρο για παιδιά και εφήβους.

Έχει δουλέψει ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικής δραματοποίησης με παιδιά όλων των ηλικιών καθώς και με ενήλικες από 18 μέχρι και 88 χρονών.