Εισήγηση

Εμφάνιση
id 371
Τίτλος Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα: η καλλιτεχνική εκπαίδευση ως μέσο ενεργούς πολιτειότητας
Ονοματεπώνυμο Χριστίνα Ζώνιου, Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Συνεδρία ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ [ 09:00]
Αίθουσα 204
Ημερομηνία Friday, 12 Oct 2018
Περίληψη

Στην προτεινόμενη εισήγηση παρουσιάζουμε το πρόγραμμα "Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα", στο οποίο μαθητές όλων των βαθμίδων και ενήλικες πολίτες παρακολουθούν βιωματικά και θεωρητικά θεατρικά εργαστήρια ως μέτοχοι της μεγάλης γιορτής του αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Στόχος είναι η επικοινωνία του κοινού όλων των ηλικιών με τη θεματολογία και τους καλλιτέχνες της Επιδαύρου και η ανάδειξη των διαστάσεων του αρχαίου δράματος μέσα από την πρόταση ενός εναλλακτικού τρόπου «ανάγνωσής» του. Έτσι, οι συμμετέχοντες ως «ενεργοί θεατές» εισάγονται στην απελευθερωτική διαδικασία του θεάτρου, προσεγγίζοντας τα νέα αισθητικά ρεύματα και τα επείγοντα ερωτήματα που τίθενται επί σκηνής από τους σύγχρονους καλλιτέχνες.

 

Η μεθοδολογία του καλλιτεχνικού - παιδαγωγικού προγράμματος βασίζεται στις αρχές της Κριτικής Παιδαγωγικής και της Μετασχηματίζουσας Μάθησης, με εργαλεία από το Εκπαιδευτικό Δράμα και το Κοινωνικό Θέατρο, και αναπτύσσεται σε 6 δράσεις: "Παίζοντας με το αρχαίο δράμα" (Α'βάθμια και Β'βάθμια εκπαίδευση), "Ενεργοί θεατές - ενεργοί πολίτες" (ενήλικες), "Διάλογοι" (με τους σκηνοθέτες της τρέχουσας χρονιάς), «Εκπαιδεύοντας το διεθνές κοινό», "Συμμετοχικές παραστάσεις" και "Δημιουργική Απασχόληση" (για παιδιά 4-12 κατά τη διάρκεια των παραστάσεων). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ενεργά ως εκπαιδευόμενοι,  το 2017, τουλάχιστον 450 μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Αργολίδας, ενώ το 2018,  τουλάχιστον 1000 κάτοικοι και 160 άτομα από τη διεθνή κοινότητα.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ως διακτίνωση του διεθνούς θερινού σχολείου αρχαίου δράματος "Λύκειο Επιδαύρου", υπό τον συντονισμό των γραφουσών. Τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και συνεργάζεται με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας. Υποστηρίζεται ενεργά από τον Δήμο Ναυπλιέων.

Διάρκεια 20'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Η Χριστίνα Ζώνιου είναι από το 2005 διδάσκουσα ως μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάσκει στο προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τα αντικείμενα υποκριτική και κοινωνικό θέατρο. Πραγματοποίησε θεατρικές σπουδές πάνω στη θεωρία και την θεατρική πρακτική στην Αθήνα (Ε.Κ.Π.Α.- Τμήμα Θεατρικών Σπουδών), τη Γλασκόβη (University of Glasgow - Department of Film, Television & Theatre Studies - MPhil in Theatre Studies) και τη Φλωρεντία (Δραματική Σχολή Laboratorio Nove / Teatro della Limonaia - Master "Drama in scena"). Eίναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Παν/μιο Θεσσαλίας (Π.Τ.Π.Ε.) με θέμα διατριβής το Θέατρο του Καταπιεσμένου για την ενίσχυση της διαπολιτισμικής ικανότητας των εκπαιδευτικών. Εργάστηκε από το 1998 ως σκηνοθέτης, καθηγήτρια υποκριτικής, δραματολόγος και εμψυχώτρια κοινωνικού θεάτρου σε συνεργασία με θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικο (μεταξύ άλλων Νέα Σκηνή, Τeatro della Limonaia, Intercity Festival, Teatro Verdi di Pisa, Prima del Teatro - European School for the Art of Actor, Ακτιβιστική Ομάδα Θ.τ.Κ.). Διατέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (2014-2017). Είναι μέλος της Επιτροπής Σπουδών του "Λυκείου Επιδαύρου", Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος. 

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος (Β.Α., Μ.Α., Ε.Κ.Π.Α) και σκηνοθέτις. Από το 2009 σκηνοθετεί παραστάσεις για νέους: Μετά τον Αφρό/devised, Tζακ Θορν Ρισπέκτ/Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο (Θέατρο Χώρα), Αριστοφάνη Όρνιθες, Σαίξπηρ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Γκαίτε Φάουστ, Σοφοκλή Αντιγόνη, Aριστοφάνη Νεφέλες, Ευριπίδη Ελένη (στο Θέατρο Νέου Κόσμου και σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). ΄Εχει διδάξει: θεατροπαιδαγωγική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Βόλου και το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδων Παν. Πελοποννήσου, θεατρική αγωγή στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/ Λύκειο Γέρακα, στο ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού, αισθητική και δραματουργία κινηματογράφου στο ΙΕΚ Ακμή, στο Pitching Lab του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, Ιστορία και Δραματουργία Θεάτρου στις Δραματικές Σχολές του Ωδείου Αθηνών και Πράξη Επτά. Έχει διευθύνει βιωματικά θεατρικά εργαστήρια σε διεθνή φεστιβάλ και σε πανεπιστημιακά σχολές θεάτρου. Ενεργό μέλος και εμψυχώτρια του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997- 2004). Συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο - Θεατρική Αγωγή» (ΙΔΕΚΕ 2007) και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης» (εκδ. Κέδρος, 2011). Έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Σχολείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του ΙΕΠ (2015). Από τον Απρίλιο 2016 είναι Σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου, Διεθνές Θερινό Σχολείο για το Αρχαίο Δράμα.