Εισήγηση

Εμφάνιση
id 4
Τίτλος Η λειτουργία του Devised Theatre στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και την ολοκλήρωση των Καινοτόμων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων
Ονοματεπώνυμο Ελένη Γεωργίου
Συνεδρία ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ [ 15:30]
Αίθουσα Aula
Ημερομηνία Thursday, 11 Oct 2018
Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια, στα περισσότερα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισήχθη και προωθείται δυναμικά η ιδέα ανάληψης, σχεδιασμού, υλοποίησης και αξιολόγησης πλήθους Καινοτόμων Σχολικών Προγραμμάτων. Ο στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η αλλαγή των διαδικασιών μάθησης από το ατομικό στο συλλογικό και από το παθητικό στο βιωματικό, για την ολιστική διερεύνηση της γνώσης και για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών. Ως καινοτομία θεωρούμε την πρωτοποριακή αντίληψη. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, η καινοτομία χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή νέων διδακτικών προσεγγίσεων, τη χρήση νέων διδακτικών μέσων και την αλλαγή αρχών και πεποιθήσεων.

Τα Καινοτόμα Προγράμματα που εφαρμόζονται στα σχολεία είναι: α) τα διεπιστημονικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων κ.ά., β) τα προγράμματα της Ευέλικτης Ζώνης (ανάλογου περιεχομένου με τα προαναφερθέντα) και γ) τα Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά Προγράμματα.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση όλων των ανωτέρω προγραμμάτων προϋποθέτουν μια εξελικτική διαδικασία στοχοθεσίας, έρευνας, συλλογής, ανάλυσης, σύνθεσης και αξιολόγησης η οποία προσομοιάζει στη θεατρική διαδικασία.

Θα διερευνήσουμε πώς μέσα από το Devised Theatre, ένα είδος θεάτρου που προέρχεται από το σκηνικό πειραματισμό, μπορούμε να οργανώσουμε να αναπτύξουμε και να ολοκληρώσουμε ένα Καινοτόμο Πρόγραμμα, στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής ως βασική δραστηριότητα της τάξης ή σε οποιοδήποτε μάθημα, με την συνεπικουρία των τεχνικών του συγκεκριμένου θεατρικού είδους.

Θα διερευνήσουμε βήμα - βήμα, από την επιλογή του προγράμματος μέχρι την παρουσίασή του, πώς το «συμμετοχικό θέατρο» που, με άξονα τις δημοκρατικές διαδικασίες, εκκινεί από τη συλλογική δραστηριότητα, την έρευνα, τον αυτοσχεδιασμό, δημιουργεί πραγματικά καινοτόμες συνθήκες μάθησης, αναδεικνύοντας πολύπλευρα τις δυνατότητες του θεάτρου στη διαδικασία μάθησης. Με το Devised theatre ως εκπαιδευτικό εργαλείο η ομάδα έρχεται, για οποιαδήποτε θεματική, σε επαφή με τη δυναμική όλων των τεχνών και δύναται να εντοπίσει και να κατανοήσει το αλληλένδετο ανάμεσα στη γνώση, την αισθητική και την ίδια τη ζωή. Με αυτή τη μέθοδο το αποτέλεσμα της ερευνητικής και δημιουργικής διαδικασίας δεν αποτελεί μόνο μια διαδρομή προς τη γνώση αλλά σχηματίζει και ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό προϊόν.

Διάρκεια 20'
Τέχνη Θέατρο
Βιογραφικό Σημείωμα

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Τίτλος μεταδιδακτορικής έρευνας σε εξέλιξη: Δραματικός χώρος και σκηνογραφία: Οι εκδοχές του φανταστικού, του ονείρου, του τρομακτικού και της φθοράς και η αποτύπωσή τους στην ελληνική σκηνογραφία στα έργα των Μπέκετ, Ιονέσκο, Καμύ, Σαρτρ και Πίντερ.

Διδάκτωρ του Τ.Θ.Σ. του Ε.Κ.Π.Α. Απόφοιτος του Μ.Π.Σ. «Θέατρο - Θεωρία και Πράξη, Ιστορία και Παρόν».

Απόφοιτος του Π.Μ.Σ. «Ελληνορωμαϊκές - Ελληνοϊταλικές Σπουδές (Λογοτεχνία - Ιστορία & Πολιτισμός)» του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.

Απόφοιτος του Τ.Θ.Σ. του Ε.Κ.Π.Α.

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας του Γιώργου Κιμούλη. Διπλωματούχος μονωδίας.

Πτυχιούχος Αρμονίας.

Σπουδές πιάνου και παραδοσιακών κρουστών.

 

ΕΡΓΑΣΙΑ Διδάσκουσα στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από το 2015 έως σήμερα.

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια θεατρικής αγωγής, υποκριτικής, ορθοφωνίας και δραματολογίας στην Α/βάθμια και στη Β/βάθμια εκπαίδευση.

Συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, σκηνοθεσία θεατρικών ομάδων σε έργα των Αριστοφάνη Τσέχωφ, Ζενέ, Λόρκα, Μπέκετ, Ιονέσκο, Μποστ, και σε δραματοποιήσεις λογοτεχνικών κειμένων.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μονογραφίες: 2018 Ο θάνατος, το υπερκόσμιο και το φασματικό στοιχείο στις τραγωδίες του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου Ερωφίλη, Ροδολίνος, Ιφιγένεια εν Ληξουρίω, Θυέστης, Ζήνων.

2016 Εγχειρίδιο κουκλοθεάτρου: ένα βοήθημα για εκπαιδευτικούς και γονείς

2016 Η λειτουργία της φύσης στη δραματουργία του Luigi Pirandello: Συμβολισμοί και έννοιες.

Μεταφράσεις: 2009 Μετάφραση του Θεατρικού έργου του Ζαν Ζιροντού Ζίγκφριντ.

Ποιητικές συλλογές: 2016: Στεγανογραφίες.

2015 Ηλιβέρνη.

2014 Εσπερίδος είδος συν ωμή λεία.

2012 Φύση των φαινομένων.

2011 Διά της γρ-αφής.