Εργαστήριο: βιωματικές δράσεις

Εμφάνιση
id 43
Τίτλος Οδύσσεια: Πολυμήχανοι εν δράσει
Ονοματεπώνυμο Δήμητρα Λούπη, Φρόσω Ζαγοραίου
Συνεδρία Οδύσσεια: Πολυμήχανοι εν δράσει [εργαστήριο] [ 18:30]
Αίθουσα 741
Ημερομηνία Thursday, 11 Oct 2018
Περίληψη

Σε αυτό το εργαστήριο προτείνουμε μία παραστασιακή εκδοχή της Οδύσσειας όπου οι συμμετέχοντες εμπλέκονται στη θεατρική αφήγηση η οποία επικεντρώνεται σε ορισμένους σταθμούς της περιπέτειας του Οδυσσέα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της παράστασης-αφήγησης η δράση διακόπτεται και οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες να εμπλουτίσουν και να εμβαθύνουν σε στιγμές της ιστορίας. Οι δραστηριότητες βασίζονται στις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος. Μέσα από αυτή τη βιωματική διαδικασία οι συμμετέχοντες αποκτούν μία πιο ενεργητική στάση απέναντι στην ιστορία, οξύνουν τη φαντασία τους, ενισχύουν την κριτική τους σκέψη και απαλλάσσονται από την αγωνία του σωστού και του λάθους.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ο σχεδιασμός του εργαστηρίου έχει γίνει με βάση τις μεθόδους και τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες έχουν ένα κοινό ρόλο και ανά στιγμές ο εμψυχωτής παίρνει τη θέση του δάσκαλου σε ρόλο(ΔσΡ): Ορισμένες από τις τεχνικές που θα εφαρμόσουμε είναι: Αφήγηση, παγωμένη εικόνα, σκηνές, ρόλο στον τοίχο, απόσταση από ένα αντικείμενο κ.α. Επιπλέον στο παραστασιακό μέρος του εργαστηρίου χρησιμοποιούνται ποικίλες θεατρικές τεχνικές όπως θέατρο σκιών, εμψύχωση κούκλας, δημιουργία ηχητικών τοπίων κ.α

ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Πιστεύουμε ότι οι συμμετέχοντες μέσα από τη βιωματική αυτή διαδικασία θα αποκτήσουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του ομηρικού έπους και θα αντιληφθούν πως μπορεί να εμπλουτιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία του εν λόγω γνωστικού αντικειμένου.

Βιογραφικό Σημείωμα

Δήμητρα Λούπη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το 2011 Υποκριτική και Θεατρολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το θέατρο και τη φωνή καθώς και μαθήματα χορού και κίνησης με καταξιωμένους δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα δύο τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χορό butoh.

Το 2004 παρακολούθησε διετές σεμινάριο ειδίκευσης στο Εκπαιδευτικό Δράμα (Drama in Education) στο θέατρο Πόρτα και έκτοτε διδάσκει Θεατρική Αγωγή σε παιδιά και εφήβους.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους:  Άννας Τζάκου, Δημήτρη Μπαμπίλη, Ε. Ξανθοπούλου, Ραφίκα Σαουίς, ομάδα Αστροναύτες.

 

Φρόσω Ζαγοραίου

Μεγάλωσε στη Νάουσα της Πάρου. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης «Καρόλος Κουν». Έχει συνεργαστεί με τον Γ. Μιχαηλίδη, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, το «Θεσσαλικό θέατρο», τον Δημήτρη Σεϊτάνη, την Κάρμεν Ρουγγέρη, τον Νίκο Αρμάο, Κυριακή Σπανού, Bijoux de Kant κ.α.

Από το 2006 μπαίνει στον τομέα της οργάνωσης παραγωγών. Θερμές κριτικές εισέπραξαν οι παραστάσεις «Μ ένα καράβι φορτηγό» (το έργο προτάθηκε από την ένωση κριτικών Ελλάδας για το βραβείο «Κάρολος Κουν» -σύλληψη ιδέας, επιμέλεια κειμένου και παραγωγή). Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2007 είχε την τιμή να οργανώσει την περιοδεία της εν λόγω παράστασης σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου με το ιστιοπλοϊκό της εταιρείας Salty Dog sails
Η Performance Graveyard cafe band in extremis (βραβείο σκηνοθεσίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, από την ένωση κριτικών Ελλάδας) και “Dance me to the end of Greece” -Ξένοι περιηγητές στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού. Η παράσταση παρουσιάστηκε σε δύο εκδοχές, η πρώτη βασιζόταν σε κείμενα για τις περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου και παρουσιάστηκε στο Επιγραφικό Μουσείο και στο μουσείο Μπενάκη –ενώ η δεύτερη αφορούσε στην πόλη της Θεσ/νικης  στο φεστιβάλ Δημητρία 2012 στο Γενί Τζαμί.

Εργάστηκε για 2 χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ)


Από το 2015 παρουσιάζει το ζωντανό άγαλμα La sirena Theoni-Mermaid Theoni σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Είναι βασικός συνεργάτης της ομάδας Αστροναύτες.

Διάρκεια 90'
Τέχνη Θέατρο